StoryBloggen

Här är min samling av stories och reflektioner som jag hoppas ska inspirera. Att skriva och rita är mitt sätt att lära mig, så den här bloggen är lika mycket mitt verktyg för lärande som jag också hoppas det kan vara en kanal för inspiration. Jag vill verkligen också höra era stories, så dela gärna med er. Sharing is caring!

 

Välj ett område, eller bläddra igenom alla inlägg längre ner på sidan.

Visualisera
Storytelling
Innovation
Fokusera
Facilitera
EngageraMötesregler

Att ha mötesregler för hur vi ska bete oss under ett möte är ett bra tips, det skapar ett gemensamt ansvar för mötet där alla påminns om vilka beteenden som ger bäst resultat på mötet och vad vi ska undvika. Gemensamma mötesregler hjälper också till att poängtera att resultatet av ett möte inte hänger på mötesledaren, utan det handlar om hur var och en bidrar under mötet.
Read More 0 Comments

Livshjulet

En övning jag gjort med flera grupper är Livshjulet som är en metod för att reflektera över vad vi egentligen spenderar våra dagar med. När vi visualiserar vad vi faktiskt gör kan vi fundera över balansen i livet, gör jag det som jag vill göra och som jag behöver göra. Vad kan jag göra för att komma närmare ett önskat läge? 

Read More 0 Comments

Tidslinje

Ibland behöver en grupp stanna till och titta bakåt. Var kommer vi ifrån? Vad har vi åstadkommit? Vilka viktiga händelser har format oss? Det kan vara ett viktigt sätt att bygga en stark team-identitet. Ett verktyg för det är att tillsammans bygga en tidslinje med teamets historia. 

Read More 0 Comments

Post-it-lappar

Post-it lappar har vi ju använt på möten och workhops i många år. Det är ett enkelt och visuellt verktyg som kan användas till så många olika saker. Men hur ser vi till att det som skrivs på lapparna blir läsbart och användbart? Här kommer en enkel lathund att använda för att inleda workshops och utbildningar med. 

Read More 0 Comments

Personlig retrospektiv

En av mina vanor som hängt med länge är att varje vecka göra en retrospektiv med mig själv. Att helt kort stanna upp och reflektera över veckan har blivit ett viktigt verktyg för att se till att jag reflekterar, lär mig och faktiskt blir bättre. 

Read More 0 Comments

Check-in: En bok om dig

Jag gillar att samla på kreativa och nyttiga check-in övningar, speciellt övningar som hjälper deltagarna att dela berättelser om sig själva. Det här är en enkel check-in som jag uppfann i stunden när jag befann mig i ett konferensrum med ett enormt bibliotek. 

Read More 0 Comments

WIIFM

Vi vet ju alla att det är viktigt att starta ett möte eller en workshop med syftet, varför har vi samlats här, vad är vårt mål? Men för att få verkligt engagemang under ett möte är det också viktigt att låta deltagarna hitta sitt eget varför, WIIFM, What's in it for me? 

Read More 0 Comments

Öva på feedback

En viktig kompetens för oss alla att bemästra är att ge och ta emot feedback. Genom korta feedback-cykler kan vi se till att vi ständigt förbättrar oss och att vi gör det som ger bäst värde.  Som alla kompetenser är det här också något som vi behöver öva på för att bli duktiga på. Den senaste tiden har jag kört feedback-övningar med flera team så jag tänkte dela med mig hur vi gjort. 

Read More 0 Comments

Slack-dagar

Slack-dagar betyder för mig att jag har dagar där jag inte är på uppdrag hos en kund. Dagar där jag kan skapa, förbereda, reflektera, fixa, lära och återhämta mig. Att prioritera slack-dagar i min tillvaro har blivit en av de viktigaste komponenterna för mig för att skapa en kreativ och harmonisk vardag. 

Read More 0 Comments

Observera användare

När man jobbar med att utveckla produkter och tjänster så utgår mycket från våra användare, våra kunder. Hur kan vi lösa deras problem och uppfylla deras behov? Att ge sig ut i verkligheten, observera användarna och uppleva det som användarna upplever är ett effektivt sätt att förstå mer om vår produkt och hur den används, vilka problem som användarna har och hur deras vardag ser ut. 

Read More 0 Comments

Bygga tillit i team

En nyckelfaktor för att skapa framgångsrika team är att teamet upplever tillit och psykologisk säkerhet. Om vi kan lita på varandra så trivs vi bättre, vi utmanar varandra mera och vi tar större ansvar för våra leveranser. Så om vi har ett team som inte fungerar optimalt så kan det vara bra att börja med att förbättra tilliten mellan team-medlemmarna. 

Read More 0 Comments

Förstå drivkrafter - Moving motivators

Vi har alla olika drivkrafter som påverkar hur vi agerar och hur vi trivs i vårt arbete. Att förstå vilka drivkrafter olika personer har är ett bra sätt att stärka samarbetet och öka tilliten i ett team, det förklarar varför vi reagerar olika i situationer. Vill man förstå teamets drivkrafter bättre är övningen Moving Motivators från Management 3.0 ett enkelt sätt att dela berättelser om vad som egentligen motiverar oss. 

Read More 0 Comments

Walk and talk - promenadmöten

I vår vardag har vi mängder med samtal och möten tillsammans både på jobbet och hemma, en del möten blir kreativa och effektiva medan andra möten inte riktigt ger resultat. En teknik för att skapa bättre möten är att ta mötet gående, "walk and talk" eller på svenska ta ett promenadmöte. 

Read More 0 Comments

Tell a story

För att bli bättre på storytelling krävs att vi övar på vår förmåga att berätta och lyssna. "Tell a story" är en aktiv övning som hjälper deltagarna att öva på berättande genom att dela med sig av sina egna erfarenheter av misslyckade projekt och händelser. 

Read More 1 Comments

Vision board

En Vision board är en visuell bild över dina mål. Genom att visualisera hur det känns och hur det ser ut när vi nått målen så skapar vi en tydlig riktning och fokus mot målen. Själva aktiviteten att ta fram en Vision board är också nyttig och rolig! 

Read More 0 Comments

Agile Ball Point Game

Agile Ball Point Game är en klassisk agil övning för att visa på kraften i ständiga förbättringar. Det är en övning som är enkel att genomföra med hög energi och som alltid ger bra reflektioner, diskussioner och aha-upplevelser.

Read More 0 Comments

Fredagsbio

Att få in lärande i vardagen har alltid varit viktigt för mig. Och jag försöker inspirera andra till kontinuerligt lärande på jobbet också. Ett smart sätt som vi använt på flera arbetsplatser är att bjuda in till Fredagsbio. Helt enkelt, välja en video tex från en konferens, om något som vi vill lära oss mer om, så tittar vi tillsammans och sen reflekterar. 

Read More 0 Comments

Speedmingel

En av mina bästa uppvärmningsövningar, speciellt för större grupper, är att köra ett speedmingel. Det går till så att deltagarna minglar i rummet och pratar med varandra utifrån någon eller några frågor. På så sätt får gruppen presentera sig för varandra och få igång energin inför ett möte, workshop eller utbildning.

Read More 0 Comments

Storytelling i agila team

Storytelling handlar om den uråldriga traditionen att berätta historier muntligt eller skriftligt. Och det är ett kraftfullt verktyg när vi jobbar med agil produktutveckling. Storytelling kan hjälpa oss på många sätt, både i vårt discovery-arbete och för att bygga förtroende och tillit i teamen. 

Read More 0 Comments

360 Stories

360 Stories är ett spel som handlar om att dela med sig av berättelser. Det kan vara djupa berättelser eller roliga anekdoter, du bestämmer själv vilka berättelser du vill dela med dig av. Spelet kan lika gärna användas för att lära känna varandra bättre i ett team som ett underhållande spel vid en familjemiddag.

Read More 0 Comments

Stå på rad

Stå på rad är en rolig och effektiv uppstartsövning som ger en snabb och visuell introduktion till gruppen. 

Read More 0 Comments

Stå-upp möten

Alla agila team som jag jobbat med har haft stå-upp möten på morgonen som ett sätt att koordinera arbetet i teamet. Men inte alla dessa team har haft engagerade och värdefulla stå-upp möten, utan ibland har det mest varit en statusuppdatering. Hur får man då till kreativa stå-upp möten?

Read More 0 Comments

Ny på jobbet

Som konsult har jag förmånen att ständigt få upptäcka nya miljöer och verksamheter. Men jag har ibland lite svårt att komma in i ett nytt uppdrag, så jag har försökt att ta fram strategier och idéer som hjälper mig att snabbare hitta min roll.

Read More 0 Comments

Visuell agenda

En visuell agenda är ett smart sätt att redan från början av ett möte sätta en positiv och kreativ ton på mötet, workshopen eller kursen. Agendan visar att det här kommer bli ett kreativt möte med hög energi. 

Read More 0 Comments

Blomsterängen

Blomsterängen är en kort, effektiv och rolig övning för att enkelt förklara agila krav. 

Read More 0 Comments

Krumelurfåglar

Krumelurfåglar är en enkel övning för att få människor att inse att de faktiskt kan rita. Övningen funkar perfekt att ha som en uppstartsövning inför workshop som du vill ska bli kreativ och visuell. 

Read More 0 Comments

Kanban-spel för agila team

När man ska lära sig något nytt, som till exempel att använda Kanban i ett agilt team, så är spel en oslagbar teknik för att skapa förståelse och engagemang. 

Read More 0 Comments

Lattjo-lajban lådan

Lattjo-lajban lådan

Lattjo-lajban lådan är en energiövning som kan användas som en kreativ uppstart eller som ett avbrott när mötet, workshopen eller kursen behöver mer energi. 

Read More 0 Comments

Få ordning på whiteboard-foton

Har du också massor av oskarpa foton av whiteboards i din mobil? Här kommer mina bästa tips för hur du bättre fotograferar och sparar whiteboard-bilder.

 

 

 

Read More 0 Comments

Kortkarusell

En kortkarusell är en övning med hög energi som kan användas för att samla in synpunkter och funderingar kring olika ämnen. 

Read More 0 Comments

Tvärtom-övning

En Tvärtom-övning kan användas för att få igång kreativiteten inför till exempel en brainstorming eller annat möte när deltagarna behöver vara kreativa.

Read More 0 Comments

Lär dig rita

Färgpalett

Grunden till visuell kommunikation är att våga rita. Att lära sig rita kan kännas som ett stort steg, men det finns faktiskt enkla knep att träna på. 

Read More 5 Comments

Presentation Visuell kommunikation - Kunskapsmingel Produktledning

Det finns alldeles för få communities och tillfällen för personer som jobbar med produktledning, produktutveckling och agil kravhantering att träffas. Så tillsammans med några andra likasinnade från Frontit bestämde vi oss för att anordna ett kunskapsmingel med Open space och blixttal för att se om det var fler som kände samma sak. Efter att inbjudan gick iväg tog det bara timmar innan alla platserna var uppbokade och nästan lika många stod på kö-listan. Roligt! 

 

Jag hade förmånen att få hålla ett blixttal om ett ämne som ligger mig varmt om hjärtat nämligen visuell kommunikation. 

Read More 0 Comments

Hantera en sjukdag

hanteraensjukdag

Vad gör man när förkylningen eller influensan slår till? Jag bjuder på mina tips för hur man bäst tillbringar en sjukdag hemma.

 

Read More 0 Comments

Må-runda

ansikten Må-runda

En må-runda är en snabb och användbar uppvärmningsövning för ett möte, där alla checkar in till mötet genom att beskriva sin sinnesstämning med hjälp av en bild. 

 

Read More 0 Comments

Godispåsedagar

godispåse

Godispåsedagar är ett koncept som vi uppfann i vårt utvecklingsteam  när vi hamnade i ett tufft läge med prioriteringar. Det blev ett sätt att också kunna jobba med mindre förbättringar i produktens användarupplevelse.

Read More 0 Comments

Sex tänkarhattar

Sex tänkarhattar är en workshop-teknik där vi tittar på en situation utifrån olika perspektiv. Idén är att vi på så sätt kan hitta oväntat enkla lösningar på svåra problem. 

Read More 0 Comments

T-shirt testet

t-shirt

Skulle du och dina team-medlemmar med stolthet bära en t-shirt med teamets namn och logga? Har ni en stark teamidentitet? Prova T-shirt testet!

 

 

Read More 0 Comments

Training from the BACK of the room

"Do you want them to hear it or learn it?" Boken Training from the BACK of the room handlar om hur vi kan designa utbildningar som verkligen engagerar deltagarna och ökar lärandet. 

Read More 0 Comments

Anordna en bokcirkel

boktrave bokcirkel

Bokcirklar är ett helt fantastiskt sätt att lära sig på. Läsningen blir av. Och genom att läsa tillsammans får vi tid att reflektera, resonera, få nya insikter och lära oss ännu mer. 

Read More 0 Comments

Check-in övningar

 

En check-in övning används för att starta ett kreativt möte, workshop eller utbildning. Deltagarna ”checkar in” genom en övning som bidrar till att höja energin, skapa trygghet och få igång kreativiteten. 

Read More 0 Comments

1:1 samtal

En vanlig form för avstämning mellan medarbetare/teammedlem och chef/team coach är att använda 1:1 samtal (One on one). Det är ett regelbundet möte där syftet är att se till att medarbetaren har möjlighet att göra sitt allra bästa.

 

Read More 0 Comments

Åka på "work-life retreat"

Retreat

Alla behöver vi ta oss tid i vardagen för reflektion och återhämtning. Mitt sätt att få till det var att ta mig iväg på ett retreat - en resa på egen hand för att skapa, reflektera, strukturera, uppleva och vila.

Read More 0 Comments

Hur mår teamet?

Ett enkelt och kraftfullt mätetal för team är helt enkelt att mäta hur teamet mår, hur vår teamtemperatur är. Med hjälp av det mätetalet kan vi se trender, upptäcka problem och så skapar vi också ett bra tillfälle att prata om vad som händer i och runt teamet. 

Read More 0 Comments

ROTI för att utvärdera ett möte

ROTI betyder Return On Time Invested och är ett snabbt och enkelt sätt att utvärdera ett möte, en workshop eller en utbildning. Hur stort värde har deltagarna fått utifrån den tid de investerat?

Read More 0 Comments

Lean Coffee

Lean Coffee är en enkel teknik för att skapa kreativa och fokuserade samtal och möten. Mötena har ingen förberedd agenda, utan deltagarna samlas, kommer överens om en agenda och samtalar. 

Read More 2 Comments

Bygg en bildbank

 

Ett knep som har funkat bra för mig är att samla mina bästa bilder i en digital bildbank så det alltid är lätt att hitta en lämplig illustration till en presentation eller när jag står framme vid whiteboarden och ska illustrera något koncept.  

Read More 0 Comments

Popcorn Flow

Popcorn Flow är en teknik för att uppmuntra kontinuerlig förbättring i ett team eller organisation genom experiment. Vi har använt tekniken i vårt team under nästan ett år, så det här är storyn om våra erfarenheter.

Read More 0 Comments

Gemba walk - En vandring i Vintergatan

Bilden lånad från Twitter @tallungs
Bilden lånad från Twitter @tallungs

En gemba walk är en vandring längs en värdeström för att skapa insikter och hitta möjligheter till förbättringar. 

 

UX Open 2016 höll jag en presentation med rubriken "Gemba walk - En vandring i Vintergatan". Och här kommer bilderna tillsammans med en förkortad version av presentationen. 

Read More 0 Comments

Ordna en personlig konferens

 

En personlig konferens är helt enkelt en  konferens med dig själv. Det är ett tillfälle att reflektera över din vision, dina mål och dina åtaganden. Lever jag det liv jag vill? Vart är jag på väg? Ägnar jag mina dagar åt rätt saker?

Read More 0 Comments

Reflektioner Lean Kanban Nordic 2015 - #fastfeedback

Så har jag klarat av en höstkonferens, alltid bra med att fylla på inspirationen. Den här gången blev det Lean Kanban Nordic 2015, med temat Develop Awesome Products.

 

Jag blir alltid engagerad i stunden när jag lyssnar på en föreläsning, men sen är det inte alltid så lätt att komma ihåg budskapet senare. Och ännu svårare att ta med sig lärdomar och få in i vardagen. För att det ska fastna hos mig behöver jag efterbearbeta en konferens, kurs och föreläsning. Vad har jag lärt mig? Vad tar jag med mig? Bästa sättet är att återberätta för någon annan, då brukar saker fastna mer ordentligt. Så, här kommer min reflektion och efterbearbetning! Det blev en ostrukturerad samling med de reflektioner som sticker ut mest när jag ett par veckor senare går igenom anteckningarna. 

Read More 0 Comments

Agila Sverige 2015 - Retrospektiv

Efter 2015 års upplaga av konferensen Agila Sverige så är det dags för en personlig reflektion. Vad tar jag med mig? 

Read More 0 Comments

Från kravfångare till upptäcktsresande

Agila Sverige 2015 är nu avklarad! Jag hade den stora äran att köra blixttalet Från kravfångare till upptäcktsresande.


Jag ville förmedla mina erfarenheter och reflektioner kring kravarbete i agila team. Jag har kört en del kurser och träffar många kravanalytiker. Och min känsla är att kravarna har svårt att hitta sin plats i de agila teamen. Man försöker behålla sina gamla arbetssätt och "agilifiera" dom genom att dokumentera lite mindre, jobba mer iterativt, ha mer fokus på kommunikation. Men min poäng var att det inte räcker. Vi behöver tänka nytt när det gäller krav. Vi behöver gå från en passiv kravfångst till en innovativ upptäcktsresa. 


Jag var inte helt säker på om budskapet var relevant, jag tänkte att det kanske var gammal skåpmat för de flesta. Men det verkade absolut som om det var en presentation som behövdes. Jag hade väldigt många intressanta samtal under konferensen från folk som kände igen sig och som ville bolla idéer. Det här är absolut ett ämne som jag ska fortsätta gräva i och bli bättre på. Att bli en modig upptäcktsresande låter väl inte så tokigt!


Se gärna presentationen här och hör av dig om du vill prata mer! 

Read More 0 Comments

Träna en kvart om dagen

Alla färdigheter kräver regelbunden träning, även ledarskap. Vi behöver ta oss tid i vardagen för att reflektera, experimentera, nätverka och inspireras av varandra. 

Read More 0 Comments

Börja morgonen med en fokustimme

Ett av mina bästa tips för personlig produktivitet är att börja morgonen på rätt sätt. Att börja med en fokustimme med tid för meditation, lärande och planering. 
Read More 0 Comments

Introvert eller extrovert?

Hur skapar vi miljöer som tar fram det bästa ur både introverta och extroverta personer? Här kommer några tankar och inspirationskällor i ämnet. 

Read More 0 Comments

Bli en visuell kommunikatör

I slutet av april 2014 hade jag förmånen att få tala på Adaptivdagen när Adaptiv firade 5 år. Det var en riktigt bra tillställning med duktiga talare och fantasiskt bra mingel.

 

Temat på min presentation var Bli en visuell kommunikatör. Jag försökte förmedla varför jag är så passionerad kring visualiseringar och samtidigt få publiken att våga börja rita mer.

 

 

Read More 0 Comments

Inspirationstips - Bli en visuell kommunikatör

Här har jag samlat mina bästa tips för dig som vill bli en visuell kommunikatör. Det finns säkert en hel massor av andra bra böcker och andra inspirationskällor - så kommentera gärna om du har några andra favoriter.

 

 

Read More 0 Comments

Rita med iPad

Häromkvällen spenderade jag en timme på ett event med att bli duktigare med att rita med min iPad. Det är något jag länge tänkt träna på, så när tillfället dök upp så passade det utmärkt!

Read More 0 Comments

Om värdskap

Värdskap
Jag hade ett intressant samtal häromdagen om begreppet Värdskap. Att få människor att känna sig sedda och välkomna i en ny situation.
Read More 0 Comments

Enkelt agilt Lego-spel

Lego

Vi har tagit fram ett enkelt spel på mitt uppdrag för att illustrera agila principer i praktiken. Med hjälp av Lego simulerar gruppen snabbt arbete i sprintar från kravarbete till demo och retrospektiv. 

Read More 0 Comments

Om att lösa komplexa bilder med enkla bilder

Agila Sverige 2013
Foto: Madeleine Lundin

Jag hade förmånen att få hålla ett blixttal på Agila Sverige 2013 den 20:e maj under rubriken "Om att lösa komplexa bilder med enkla bilder". Ämnet handlade om hur vi på Arbetsförmedlingen lyckats med vår kommunikation genom att ta fram en enkel grundbild, vårt "agila manifesto". Jag utgick från en process för visuellt tänkande, från Dan Roam och hans bok Back of the Napkin. Och sen utifrån den processen pratade jag om vårt arbete med visualiseringar och förändring.

Read More 0 Comments

Personal Kanban

Personal Kanban

 

Jag har provat mig fram med olika system för personlig effektivitet och fastnat för en variant som funkar väldigt bra för mig. Det bygger på en enkel kanban-tavla kombinerat med pomodoro-tekniken. Jag ska förklara lite kort hur det funkar och kanske kan någon annan inspireras av detta!

 

 

Read More 0 Comments

Få energi i dina retrospektiv

Retrospektiv
En av grundpelarna i agil utveckling och effektiva team är ständiga förbättringar, att vi reflekterar över våra leveranser och våra arbetssätt och försöker hitta bättre sätt att arbeta på. Här har jag samlat mina idéer om hur vi kan se till att ha hög energi i våra retrospektiv. 
Read More 0 Comments

T-formade människor

T-formad människa
"Det funkar inte att jobba agilt hos oss. Vi har inte rätt sorts människor." Den kommentaren fick jag idag och blev förstås nyfiken. Vad betyder egentligen det? Kan det verkligen stämma? Finns det någon "rätt sorts" människor som passar i agila team? Jo, vi behöver T-formade teammedlemmar!
Read More 0 Comments

LeanKanban i Stockholm 2013

I mars var jag på en tvådagars konferens LeanKanban Nordic som anordnades av Dataföreningen. Mycket inspiration, trevligt mingel och varierande kvalitet på presentationerna är väl en bra sammanfattning. Jag har försökt att samla ihop mina intryck och mina "take-aways" från konferensen.

Read More 0 Comments

Vad är Lean? - boktips

Jag provar mig fram efter rätt metoder för att driva förändring, ofta kring hur man inför agila arbetssätt i team som inte riktigt vågar och med chefer som kanske inte alltid förstår. Och i helgen läste jag klart en bok som definitivt kommer att hjälpa mig framöver - Vad är Lean? En guide till kundfokus och flödeseffektivitet av Niklas Modig och Pär Åhlström. De lyckades på ett enkelt och pedagogiskt sätt förklara kärnan med Lean, och också vad Lean inte är. Och visst plockar jag med mig några godbitar till mitt uppdrag.

 

Read More 0 Comments