StoryBloggen

Här är min samling av stories och reflektioner som jag hoppas ska inspirera. Att skriva och rita är mitt sätt att lära mig, så den här bloggen är lika mycket mitt verktyg för lärande som jag också hoppas det kan vara en kanal för inspiration. Jag vill verkligen också höra era stories, så dela gärna med er. Sharing is caring!

 

Välj ett område, eller bläddra igenom alla inlägg längre ner på sidan.

Visualisera
Storytelling
Innovation
Fokusera
Facilitera
EngageraLattjo-lajban lådan

Lattjo-lajban lådan

Lattjo-lajban lådan är en energiövning som kan användas som en kreativ uppstart eller som ett avbrott när mötet, workshopen eller kursen behöver mer energi. Jag brukar plocka fram den när jag känner mig kreativ och vill höja energin i gruppen.  

Read More 0 Comments

Få ordning på whiteboard-foton

Whiteboarden är ett av mina viktigaste verktyg. Jag använder whiteboards för att dokumentera möten, facilitera workshops, planera, lösa problem, samtala och mycket annat.  En utmaning med att använda whiteboards så mycket är att ta hand om resultatet på ett smart sätt. Det blir många foton och ofta dålig kvalitet med blänk och oskärpa.

 

Nu tycker jag ändå att jag fått till ett bra arbetssätt som förenklar hanteringen. Sen några år tillbaka använder jag appen CamScanner för att fota mina whiteboards. Det blir snygga och tydliga bilder och dessutom slipper bilderna blandas med alla andra mobilbilder. 

 

Read More 0 Comments

Kortkarusell

En kortkarusell är en övning med hög energi som kan användas för att samla in synpunkter och funderingar kring olika ämnen. Den går att använda som en uppstartsövning eller till exempel som repetition under en kurs.

Read More 0 Comments

Tvärtom-övning

En Tvärtom-övning kan användas för att få igång kreativiteten inför till exempel en brainstorming eller annat möte när deltagarna behöver vara kreativa.

Read More 0 Comments

Lär dig rita

Färgpalett

Jag vill påstå att grunden till visuell kommunikation är att våga rita. Genom att rita enkla bilder kan vi lösa problem och hitta nya lösningar. Vi kan se till att vi förstår varandra. Vi kan se samband och mönster. Vi kan få igång samtal och öka kreativiteten. 

Read More 0 Comments

Presentation Visuell kommunikation - Kunskapsmingel Produktledning

Det finns alldeles för få communities och tillfällen för personer som jobbar med produktledning, produktutveckling och agil kravhantering att träffas. Så tillsammans med några andra likasinnade från Frontit bestämde vi oss för att anordna ett kunskapsmingel med Open space och blixttal för att se om det var fler som kände samma sak. Efter att inbjudan gick iväg tog det bara timmar innan alla platserna var uppbokade och nästan lika många stod på kö-listan. Roligt! 

 

Jag hade förmånen att få hålla ett blixttal om ett ämne som ligger mig varmt om hjärtat nämligen visuell kommunikation. 

Read More 0 Comments

Hantera en sjukdag

hanteraensjukdag

 

Jag har haft förmånen att leva ett friskt liv, så jag har ingen erfarenhet av att klara av en längre sjukskrivning. Men den här utmaningen handlar om något mer trivialt, nämligen att hantera kortare sjukdomar som en förkylning eller influensa. Hur gör man för att kurera sig utan att känna sig stressad över att vara borta från jobbet? 

Read More 0 Comments

Må-runda

ansikten Må-runda

En må-runda är en snabb och användbar uppvärmningsövning för ett möte, där alla checkar in till mötet genom att beskriva sin sinnesstämning med hjälp av en bild. Genom att börja mötet med rätt övning får vi upp energin från start.

 

Read More 0 Comments

Godispåsedagar

godispåse

Godispåsedagar är ett koncept som vi uppfann i vårt utvecklingsteam  när vi hamnade i ett tufft läge med teamets prioriteringar. Vi behövde hitta ett format för att kunna jobba med mindre förbättringar för våra användare trots väldigt många stora nyutvecklingsprojekt som egentligen tog all vår kapacitet. 

Read More 0 Comments

Sex tänkarhattar

Sex tänkarhattar är en workshop-teknik som är användbar i olika situationer, till exempel när du står inför ett viktigt beslut eller vill göra en utvärdering. Tekniken fungerar också utmärkt till en retrospektiv. Genom att titta på en situation utifrån flera olika perspektiv kan man bryta invanda mönster och ge alla en möjlighet att tänka kreativt. Idén är att vi på så sätt kan hitta oväntat enkla lösningar på svåra problem. 

Read More 0 Comments

T-shirt testet

t-shirt

En viktig del i ett tryggt och produktivt team är att vi har en gemensam teamidentitet. Något som visar vilka vi är och vad som är viktigt för oss. Som gör att vi känner oss stolta att vara en del av teamet. 

 

Jurgen Appelo har ett kapitel i boken #Workout (som numera finns i en ny utgåva som istället heter Managing for Happiness) som handlar om kraften i en gemensam identitet och hur det hänger starkt ihop med känslan av samhörighet. Han skriver också att man inte kan påtvinga någon en identitet eller skapa en identitet åt ett team. Men att det finns sätt att hjälpa ett team att stärka sin identitet, genom att lyfta fram gemensamma symboler som namn och logotyper. 

Read More 0 Comments

Do you want them to hear it or learn it? Training from the BACK of the room

En av mina inspirationskällor när det gäller att designa kurser och workshops är boken Training from the BACK of the room av Sharon L. Bowman. Boken läste jag i en bokcirkel för ett par år sen och det är en bok som jag återkommer till med jämna mellanrum. Jag har kört kurser under många år och gick tidigt ifrån ett traditionellt klassrumsupplägg med powerpoints till att jobba visuellt, aktivt och upplevelsebaserat.

 

Jag har också länge samarbetat med KravXperts som alltid haft ett engagerande och aktivt upplägg på sina kurser. Men med Sharons bok så fick jag nu ett ramverk, förklaringar och många praktiska idéer till att göra utbildningar och möten ännu mer kreativa.

Read More 0 Comments

Anordna en bokcirkel

boktrave bokcirkel

Bokcirklar är ett helt fantastiskt sätt att lära sig på. Läsningen blir av. Och genom att läsa tillsammans får vi tid att reflektera, resonera, få nya insikter och lära oss ännu mer. En bokcirkel är enkel att organisera och ger fantastiskt mycket tillbaka. Man samlar helt enkelt en  grupp runt en intressant bok, man läser i samma takt och reflekterar tillsammans.

Read More 0 Comments

Check-in övningar

 

En check-in övning används för att starta ett kreativt möte, workshop eller utbildning. Deltagarna ”checkar in” genom en övning som bidrar till att höja energin, skapa trygghet och få igång kreativiteten. 

Read More 0 Comments

1:1 samtal

En vanlig form för avstämning mellan medarbetare/team-medlem och chef/team coach är att använda 1:1 samtal (One on one). Det är ett regelbundet möte där syftet är att se till att medarbetaren har möjlighet att göra sitt allra bästa.

 

Det handlar inte om att följa upp status på aktiviteter, det gör vi kontinuerligt i vardagen. Här är fokus istället på individen, på personlig utveckling, på att bygga vår relation, på feedback, på hinder som behöver undanröjas (på individnivå, teamnivå, organisationsnivå). 

Read More 0 Comments

Åka på "work-life retreat"

Retreat

Alla behöver vi ta oss tid i vardagen för reflektion och återhämtning. Mitt sätt att få till det var att ta mig iväg på ett retreat - en resa på egen hand för att skapa, reflektera, strukturera, uppleva och vila.

Read More 0 Comments

Hur mår teamet?

Ett enkelt och kraftfullt mätetal för team är helt enkelt att mäta hur teamet mår. Med hjälp av det mätetalet kan vi se trender, upptäcka problem och så skapar vi också ett bra tillfälle att prata om vad som händer i och runt teamet. Det finns förstås flera olika sätt att göra själva mätningen, jag har provat några varianter som jag tänkte dela med mig av.

Read More 0 Comments

ROTI för att utvärdera ett möte

ROTI betyder Return On Time Invested och är ett snabbt och enkelt sätt att utvärdera ett möte, en workshop eller en utbildning. Hur stort värde har deltagarna fått utifrån den tid de investerat?

Read More 0 Comments

Lean Coffee

Lean Coffee är en enkel teknik för att skapa kreativa och fokuserade samtal och möten. Mötena har ingen förberedd agenda, utan deltagarna samlas, kommer överens om en agenda och samtalar. Vi har kört nätverket Agile coffee en gång i veckan med hjälp av Lean coffee formatet i ett par år nu, så här kommer en del reflektioner kring det tillsammans med några tips.

Read More 0 Comments

Bygg en bildbank

 

Ett knep som har funkat bra för mig är att samla mina bästa bilder i en digital bildbank så det alltid är lätt att hitta en lämplig illustration till en presentation eller när jag står framme vid whiteboarden och ska illustrera något koncept.  

Read More 0 Comments

Popcorn Flow

Popcorn Flow är en teknik för att uppmuntra kontinuerlig förbättring i ett team eller organisation. Vi har använt tekniken i vårt team under nästan ett år, så det här är storyn om våra erfarenheter.

Read More 0 Comments

Gemba walk - En vandring i Vintergatan

Bilden lånad från Twitter @tallungs
Bilden lånad från Twitter @tallungs

En gemba walk är en vandring längs en värdeström för att skapa insikter och hitta möjligheter till förbättringar. 

 

UX Open 2016 höll jag en presentation med rubriken "Gemba walk - En vandring i Vintergatan". Och här kommer bilderna tillsammans med en förkortad version av presentationen. 

Read More 0 Comments

Ordna en personlig konferens

 

En personlig konferens är helt enkelt en  konferens med dig själv. Det är ett tillfälle att reflektera över din vision, dina mål och dina åtaganden. Lever jag det liv jag vill? Vart är jag på väg? Ägnar jag mina dagar åt rätt saker?

Read More 0 Comments

Reflektioner Lean Kanban Nordic 2015 - #fastfeedback

Så har jag klarat av en höstkonferens, alltid bra med att fylla på inspirationen. Den här gången blev det Lean Kanban Nordic 2015, med temat Develop Awesome Products.

 

Jag blir alltid engagerad i stunden när jag lyssnar på en föreläsning, men sen är det inte alltid så lätt att komma ihåg budskapet senare. Och ännu svårare att ta med sig lärdomar och få in i vardagen. För att det ska fastna hos mig behöver jag efterbearbeta en konferens, kurs och föreläsning. Vad har jag lärt mig? Vad tar jag med mig? Bästa sättet är att återberätta för någon annan, då brukar saker fastna mer ordentligt. Så, här kommer min reflektion och efterbearbetning! Det blev en ostrukturerad samling med de reflektioner som sticker ut mest när jag ett par veckor senare går igenom anteckningarna. 

Read More 0 Comments

Agila Sverige 2015 - Retrospektiv

Efter 2015 års upplaga av konferensen Agila Sverige så är det dags för en personlig reflektion. Vad tar jag med mig? 

Read More 0 Comments

Från kravfångare till upptäcktsresande

Agila Sverige 2015 är nu avklarad! Jag hade den stora äran att köra blixttalet Från kravfångare till upptäcktsresande.


Jag ville förmedla mina erfarenheter och reflektioner kring kravarbete i agila team. Jag har kört en del kurser och träffar många kravanalytiker. Och min känsla är att kravarna har svårt att hitta sin plats i de agila teamen. Man försöker behålla sina gamla arbetssätt och "agilifiera" dom genom att dokumentera lite mindre, jobba mer iterativt, ha mer fokus på kommunikation. Men min poäng var att det inte räcker. Vi behöver tänka nytt när det gäller krav. Vi behöver gå från en passiv kravfångst till en innovativ upptäcktsresa. 


Jag var inte helt säker på om budskapet var relevant, jag tänkte att det kanske var gammal skåpmat för de flesta. Men det verkade absolut som om det var en presentation som behövdes. Jag hade väldigt många intressanta samtal under konferensen från folk som kände igen sig och som ville bolla idéer. Det här är absolut ett ämne som jag ska fortsätta gräva i och bli bättre på. Att bli en modig upptäcktsresande låter väl inte så tokigt!


Se gärna presentationen här och hör av dig om du vill prata mer! 

Read More 0 Comments

Träna en kvart om dagen

Tillsammans med kollegor körde vi för ett tag sen ett Open space för ett nätverk av coachande ledare. Jag erbjöd mig att köra ett blixttal som inledning. Det är ju ett utmärkt tillfälle att få utmana sig och lära sig genom att paketera ett ämne till ett kärnfullt 10-minuters tal.

 

Det jag ville förmedla till dessa chefer med viktiga och säkert ofta stressiga jobb var vikten av lärandet. Att vi tar oss tid i vardagen och reflekterar, experimenterar, nätverkar, inspirerar och inspireras av varandra. Så, det blev 10 min med rubriken ”Träna en kvart om dagen” - med hypotesen att en kvart om dagen har vi alla tid att investera i vårt lärande.

Read More 0 Comments

Börja morgonen med en fokustimme

Jag är i grunden en morgonmänniska, jag gör mitt absolut bästa jobb de första timmarna på förmiddagen. För några år sen följde jag rådet att gå upp vid 5 för att hinna med träning och lite jobb innan familjen vaknade. Det funkade bra, jag kände mig effektiv och samtidigt var det skönt att vakna och komma igång på ett bra sätt. Men det blev aldrig rutin och jag gav upp efter ett tag. I höstas insåg jag att jag har jag hamnat i ett ”snooze-träsk”, mörkret gör det svårt att vakna och svårt att känna sig pigg och utvilad.

Men så dök det upp en notis om boken ”5am - det är ingen tidpunkt, det är en livstil” av Dorotea Pettersson. Och då tänkte jag att det kanske är precis vad jag behöver. En utmaning som jag har är att jag har många idéer som jag samlar på hög, mitt bibliotek med spännande artiklar att läsa, presentationer att titta på, idéer att skriva om växer i Evernote varje dag. Men jag skapar alltför sällan tid att hinna förverkliga idéerna. På kvällarna efter jobbet finns inte riktigt samma energi, speciellt inte i vintermörkret. Efter lite googlande kom jag fram till att Dorotea egentligen rakt av kopierat Robin Sharmas ”5 am club”. Så det räcker att titta på hans video How to wake up early så får man inspiration så det räcker. 

Read More 0 Comments

Tankar om introverta vs extroverta personer

Linus Jonkman är en inspirerande föreläsare och författare som hittat ett ämne som jag tror många kan relatera till - ”Introvert - den tysta revolutionen”. Jag har inte hunnit läsa klart boken ännu, men förra veckan var jag på ett frukostseminarium där Linus summerade sina poänger. 
Read More 0 Comments

Bli en visuell kommunikatör

I slutet av april 2014 hade jag förmånen att få tala på Adaptivdagen när Adaptiv firade 5 år. Det var en riktigt bra tillställning med duktiga talare och fantasiskt bra mingel.

 

Temat på min presentation var Bli en visuell kommunikatör. Jag försökte förmedla varför jag är så passionerad kring visualiseringar och samtidigt få publiken att våga börja rita mer.

 

 

Read More 0 Comments

Inspirationstips - Bli en visuell kommunikatör

Här har jag samlat mina bästa tips för dig som vill bli en visuell kommunikatör. Det finns säkert en hel massor av andra bra böcker och andra inspirationskällor - så kommentera gärna om du har några andra favoriter.

 

Jag har lyft fram generella böcker om visualiseringar och såna som jag använt för att lära mig rita. Sen är det några böcker som är mer inriktade på visuella möten och grafisk facilitering. Slutligen några boktips som handlar om visuella tekniker för agil produktutforskning och kravhantering. 

Read More 0 Comments

Rita med iPad

Häromkvällen spenderade jag en timme med att bli duktigare med att rita med min iPad. Det är något jag länge tänkt träna på, så när tillfället dök upp så passade det utmärkt!

Read More 0 Comments

Lyckas med en riskworkshop

Med jämna mellanrum får jag frågan om jag kan facilitera en riskworkshop för ett projekt. Efter att ha kört en workshop förra veckan reflekterade jag lite över hur man får till en lyckad övning kring att just hitta och analysera risker.  
Read More 0 Comments

Requirements for dummies - boktips

Häromdagen laddade jag ner en trevlig liten e-bok, Requirements Definition & Management for Dummies. Det är en gratis bok som är utgiven av Blueprint Software Systems, ett företag som bland annat säljer ett kravverktyg och delar av boken är väl mest marknadsföring. Men om man kan bortse från det så är det en bra introduktion som beskriver kravyrket på ett enkelt och underhållande sätt.

Read More 0 Comments

Om värdskap

Värdskap
Jag hade ett intressant samtal häromdagen om begreppet Värdskap. När jag googlar lite hittar jag diverse definitioner, och jag fastnar för den här från Värdskapet:
Värdskap är konsten att få människor att känna sig välkomna. Att se de vi möter som våra gäster, oavsett om de är kunder, klienter, patienter, studenter.... eller kollegor. Ett gott värdskap rymmer begrepp som service, bemötande, kvalitet, vänskap och gästfrihet. Utgångspunkten är ett välkomnande och öppet förhållningssätt till människor och situationer vi möter.
Read More 0 Comments

Enkelt agilt Lego-spel

Lego

Vi har tagit fram ett spel på mitt uppdrag för att illustrera agila principer i praktiken. Med hjälp av lego simulerar man snabbt arbete i sprintar från kravarbete till demo och retrospektiv. Vi har använt det som en övning när vi kör introduktioner för nya team - eller bara som en energiövning vid ett möte. Till skillnad från längre simuleringar med lego, så är det här mer en övning för att komma igång och väcka tankar. 

Read More 0 Comments

Om att lösa komplexa bilder med enkla bilder

Agila Sverige 2013
Foto: Madeleine Lundin

Jag hade förmånen att få hålla ett blixttal på Agila Sverige 2013 den 20:e maj under rubriken "Om att lösa komplexa bilder med enkla bilder". Ämnet handlade om hur vi på Arbetsförmedlingen lyckats med vår kommunikation genom att ta fram en enkel grundbild, vårt "agila manifesto". Jag utgick från en process för visuellt tänkande, från Dan Roam och hans bok Back of the Napkin. Och sen utifrån den processen pratade jag om vårt arbete med visualiseringar och förändring.

Read More 0 Comments

Personal Kanban

Personal Kanban

 

Jag har provat mig fram med olika system för personlig effektivitet och fastnat för en variant som funkar väldigt bra för mig. Det bygger på en enkel kanban-tavla kombinerat med pomodoro-tekniken. Jag ska förklara lite kort hur det funkar och kanske kan någon annan inspireras av detta!

 

 

Read More 0 Comments

Få energi i dina retrospektiv

Retrospektiv
En av grundpelarna i agil utveckling och effektiva team är ständiga förbättringar, att vi reflekterar över våra leveranser och våra arbetssätt och försöker hitta bättre sätt att arbeta på. Att vi regelbundet gör tillbakablickar, retrospektiv. Men vi behöver variation för att se till att vi alltid har energi i våra retrospektiv.
Read More 0 Comments

T-formade människor

T-formad människa
"Det funkar inte att jobba agilt hos oss. Vi har inte rätt sorts människor." Den kommentaren fick jag idag och blev förstås nyfiken. Vad betyder egentligen det? Kan det verkligen stämma? Finns det någon "rätt sorts" människor som passar i agila team? Jo, vi behöver T-formade teammedlemmar!
Read More 0 Comments

LeanKanban i Stockholm 2013

I mars var jag på en tvådagars konferens LeanKanban Nordic som anordnades av Dataföreningen. Mycket inspiration, trevligt mingel och varierande kvalitet på presentationerna är väl en bra sammanfattning. Jag har försökt att samla ihop mina intryck och mina "take-aways" från konferensen.

Read More 0 Comments

Vad är Lean? - boktips

Jag provar mig fram efter rätt metoder för att driva förändring, ofta kring hur man inför agila arbetssätt i team som inte riktigt vågar och med chefer som kanske inte alltid förstår. Och i helgen läste jag klart en bok som definitivt kommer att hjälpa mig framöver - Vad är Lean? En guide till kundfokus och flödeseffektivitet av Niklas Modig och Pär Åhlström. De lyckades på ett enkelt och pedagogiskt sätt förklara kärnan med Lean, och också vad Lean inte är. Och visst plockar jag med mig några godbitar till mitt uppdrag.

 

Read More 0 Comments