· 

Walk and talk - promenadmöten

I vår vardag har vi mängder med samtal och möten tillsammans både på jobbet och hemma, en del möten blir kreativa och effektiva medan andra möten inte riktigt ger resultat. En teknik för att skapa bättre möten är att ta mötet gående, "walk and talk" eller på svenska ta ett promenadmöte. 

Ett promenadmöte passar utmärkt för ett möte mellan två personer, till exempel vid ett 1:1 samtal. Jag har också använt det som en del i en längre workshop eller utbildning. Genom att i par ge sig ut på promenad kan deltagarna reflektera över ett ämne och sen komma tillbaka och dela med sig av sina erfarenheter. På en ledarskapskurs jag gick så använde vi också promenaden som ett verktyg för att själva reflektera över vår bakgrund och hur den påverkat vilka vi är. Då gick vi i ett naturområde och delade med oss av våra erfarenheter till en person som lyssnade och kom med egna reflektioner. Det var oerhört kraftfullt och ledde snabbt till djupa samtal som jag tror hade varit svårt att nå om vi hade varit kvar i konferensrummet. 

 

De fördelar jag upplevt av promenadmöten är främst att man kommer bort från kontoret och de begränsningar och antaganden vi har där. Utanför kontoret är vi lite mer "hela jag" och kan öppna oss för varandra på ett annat sätt. Bara att tillsammans promenera framåt sida vid sida istället för att sitta vid ett bord öga mot öga ger också en annan känsla till mötet. Efter att ha läst boken Hjärnstark av Anders Hansen förstår jag också att själva promenaden i sig, alltså rörelsen av kroppen, också hjälper oss att bli mer kreativa och lugna. Och naturligtvis får vi andra hälsofördelar av motionen samtidigt som vi har vårt möte. 

 

Walk and talk funkar även privat med vänner och familj för att ha bra samtal. Några av de bästa och mest förtroliga samtalen jag haft med mina vänner, tonåringar och med min man är när vi vandrar i skogen eller fjällen. Eller helt enkelt tar en kvällspromenad tillsammans för att reflektera över dagen.

 

Låter det som något du vill göra mer av? Prova att byta ut ditt nästa möte till en walk and talk istället. För mer inspiration kan man tex titta på Nilofer Merchants TED-talk Got a meeting? Talk a walk

 

Write a comment

Comments: 0