· 

Fredagsbio

Att få in lärande i vardagen har alltid varit viktigt för mig. Och jag försöker inspirera andra till kontinuerligt lärande på jobbet också. Ett smart sätt som vi använt på flera arbetsplatser är att bjuda in till Fredagsbio. Helt enkelt, välja en video tex från en konferens, om något som vi vill lära oss mer om, så tittar vi tillsammans och sen reflekterar. 

Det som är så finurligt med det här formatet är att det är enkelt och billigt. Att bjuda in externa föreläsare ger ju väldigt mycket inspiration men kan bli dyrt och krångligt. Det händer kanske också inte så ofta. Så att komplettera föreläsare med en rutin att regelbundet välja ut filmer att titta tillsammans på är en smart teknik. 

 

Vi har kört olika upplägg på våra biostunder på några arbetsplatser jag varit på.

 

 

Ha en lista på idéer

Vi hade en lista på idéer där alla kan lägga till sina egna förslag och sen rösta på vilken film vi ska välja nästa gång. Vi hade en wiki-sida som var lätt för alla att editera, och sen några eldsjälar som såg till att boka lokal och bjuda till filmvisning. Vi hade en stående tid på fredagar, men körde inte biovisning varje vecka utan mer när någon kände att nu var det dags.

 

Lära sig om ett nytt ämne
Vi har också kört fredagsbio för att lära oss något speciellt om ett ämne. Vi hade till exempel en filmvisning av #Noestimates av Allen Holub när vi behöver inspiration kring hur vi som team kan hantera detaljerade projektplaner och deadlines.

Ta del av konferenser

Fredagsbio funkar också för att titta på filmer från konferenser vi missat. Vi var ett gäng som gärna ville gå på Agila Sverige, men det hann bli fullt innan vi anmält oss. Då anordnade vi en egen biostund. Alla läste igenom programmet och valde ut filmer de var nyfikna på. Vi prickröstade och tittade på de tre filmer som fick flest röster. 

 

Oftast brukar vi titta på filmen och sen ha en kort reflektion efteråt. Vad tyckte vi? Kan vi applicera något av det hos oss? Vad vill vi lära oss mer om nästa gång? Och så behöver det inte vara på fredagar förstås! Men fredagseftermiddagar brukar passa bra för den här typen av aktivitet. Kanske med lite popcorn också!

Write a comment

Comments: 0