· 

Kortkarusell

En kortkarusell är en övning med hög energi som kan användas för att samla in synpunkter och funderingar kring olika ämnen. 

En kortkarusell innebär att man tar fram ett antal indexkort och på framsidan på kortet skriver du i förväg ett antal koncept som är relevanta för just det här tillfället. Den går att använda som en uppstartsövning eller till exempel som repetition under en kurs.

 

Varje person får sedan ett kort. Uppgiften är att utifrån konceptet skriva ett påstående, en fundering, en kommentar. Så fort man är klar skickar man vidare kortet åt vänster. Nästa person tar kortet, läser det som redan är skrivet och fyller på med en egen fundering eller kommentar. Och så skickas korten runt bordet som en karusell. Karusellen stannar när kortet är tillbaka hos den som hade det först. Använd gärna lite hektiskt musik för att skapa ett högt tempo och få igång karusellen ordentligt. 

 

Resultatet kan man sen använda på olika sätt. Man kan direkt gå runt bordet och be varje person berätta vad som står och sen kan gruppen tillsammans resonera om det. Kanske är det några funderingar som kan redas ut? Eller så spar man korten och använder senare under mötet när konceptet ska diskuteras.

 

Jag har använt kortkarusellen flera gånger på en kurs om Agila krav. På korten hade jag då skrivit koncept som "User stories", "Visualisering", "Risker", "Prioritering". Varje person fick ett kort i början av kursdagen och vi skickade runt korten i karusellen. Sen fick personen spara kortet. När vi kom till ett nytt moment under kursen som handlade om ett begrepp så började vi med att läsa de kommentarer som vi hade samlat in på just det kortet. Vi fick igång en bra diskussion och värmde upp ämnet innan vi kastade oss in i mer detaljer och övningar. 

Övningen är hämtad från boken Training from the BACK of the room av Sharon L Bowman. En bok som handlar om att skapa aktiva och upplevelsebaserade utbildningar.

Write a comment

Comments: 0