· 

Speedmingel

En av mina bästa uppvärmningsövningar, speciellt för större grupper, är att köra ett speedmingel. Det går till så att deltagarna minglar i rummet och pratar med varandra utifrån någon eller några frågor. På så sätt får gruppen presentera sig för varandra och få igång energin inför ett möte, workshop eller utbildning.

Speedmingel

Grunden för övningen är att deltagarna får ställa sig upp och hitta någon i rummet som de kanske inte träffat innan eller inte känner så väl. De får en fråga att prata om, båda turas om att svara på frågan. När det gått ett par minuter bryter vi och deltagarna minglar vidare och hittar någon ny person att prata med. När tiden är slut får de återgå till sina platser, förhoppningsvis med ny energi och lite mer uppvärmda inför dagens övningar.

 

Exakt upplägg går att variera på många sätt när det gäller vilka frågor deltagarna pratar om till exempel. Här är några exempel på hur jag använt övningen på olika sätt.

 

Förberedda frågor

När deltagarna hittat en första person att prata med så får de en fråga att prata om. Alla i rummet pratar alltså om samma fråga. Sen minglar de vidare och får en ny fråga. Upprepa 3-4 gånger. Avsluta gärna med en lite rolig fråga så att övningen avslutas med hög energi. 

Exempel på frågor som jag använt:

- Vad är det bästa med ditt jobb?

- Vilka är dina största utmaningar med ditt jobb just nu?

- Vad hoppas du få ut av den här dagen/kursen?

- Vad gör du när du inte är på jobbet? 

- Tänk att du träffar en kompis på väg hem från den här kursen idag och du har haft en verkligt fantastisk dag. Hur beskriver du då den här dagen?

 

En variant är att använda samma fråga under varje runda. Det kan tex vara att fånga förväntningar med dagen/kursen. 

 

Deltagarna skapar egna frågor

Vid senaste tillfället när vi körde speedmingel i en grupp så provade jag en annan variant. Deltagarna fick börja att skriva egna frågor på post-it lappar. De skulle skriva frågor om något som de skulle ville veta mer om av sina kollegor.

 

Frågorna blev väldigt blandade med både högt och lågt, till exempel "Vad åt du till middag i torsdags?", "Var ser du dig själv om 5 år?", "Har du nånsin snattat?", "Hur mår du?", "Vad är din drivkraft i livet?"

 

Deltagarna fick mingla och ställa varsin fråga till varandra. Sen bytte de lappar med varandra med de frågor som de pratat om. När vi var klara satte vi upp alla frågor på väggen och sen återkom vi till frågorna under dagen. Vi hade några inbjudna presentatörer på plats, och när de avslutat sina presentationer så valde vi en fråga från väggen som de fick svara på. En av deltagarna tipsade om att det här kan vara en rolig aktivitet på en fest också för att få festdeltagarna att lära känna varandra, det ska jag prova någon gång!

 

 

Inspiration till den här övningen har jag fått från olika platser, några varianter på övningen hittar du till exempel på Metodbanken och Hyper Island Toolbox

Write a comment

Comments: 0