· 

Bygg en bildbank

 

Ett knep som har funkat bra för mig är att samla mina bästa bilder i en digital bildbank så det alltid är lätt att hitta en lämplig illustration till en presentation eller när jag står framme vid whiteboarden och ska illustrera något koncept.  

Att använda bilder och symboler är ett enkelt sätt att förstärka kommunikationen. Men det är inte alltid så lätt att hitta rätt bild för att illustrera ett koncept eller hitta bästa metaforen. För mig som inte är en skicklig tecknare är det inte heller helt enkelt att framme vid en whiteboard behöva fundera över hur till exempel ett flygplan ska ritas. Jag behöver öva på tekniken innan och hitta bra bilder som jag kan återanvända. Bilderna kan vara fysiska föremål som jag ofta har användning av, som när jag under mitt uppdrag inom resebranschen ofta behövde kunna rita flygplan, bussar och hotell. Just flygplan är faktiskt inte helt enkla att få till snabbt. Men det kan också vara mer abstrakta begrepp och metaforer som man behöver rita som mål, relation, motstånd, framgång, roadmap...

 

Jag har samlat mina enkla streckgubbar och ritade bilder i en bildbank. Om jag behöver en illustration till en presentation eller något utbildningsmaterial så letar jag först i min egen bildbank. Har jag något färdigt som jag kan återanvända? Eller finns det någon idé där som jag kan utgå ifrån och göra en ny bild av? När jag gjort en ny bild så ser jag också till att fylla på bildbanken så den hela tiden växer. 

 

 

Mina bilder har jag valt att organisera på min MacBook med programmet Bilder. Där går det att använda taggar så varje bild är taggad med de centrala begreppen. Sen går det att söka på ett begrepp och få fram alla bilder med den taggen. Enkelt och smidigt! Bilden nedan har jag använt för att illustrera Lärande, och bilden är taggad med ord som ”Idé”, ”Kreativ”, ”Lära”, ”Tänka”. 

 

Sen kan man förstås även inspireras av andras bildbanker och använda bilder därifrån. Jag börjar ofta med en bildsökning på Google för att se hur andra valt att rita eller illustrera ett begrepp. Jag har också haft en del nytta av färdiga bildbanker, till exempel PictureWorld Business av Karin Grönberg (finns för iOS på AppStore) och boken Bikablo. Ibland har jag använt bilden som jag hittat rakt av, men ofta har jag istället inspirerats av bilden och ritat något liknande själv. Just abstrakta begrepp kan vara svåra att hitta en bra bild till så då är det bra med lite hjälp och inspiration. 

Write a comment

Comments: 0