· 

Personlig retrospektiv

En av mina vanor som hängt med länge är att varje vecka göra en retrospektiv med mig själv. Att helt kort stanna upp och reflektera över veckan har blivit ett viktigt verktyg för att se till att jag reflekterar, lär mig och faktiskt blir bättre. 

Många av de verktyg som vi använder i team är faktiskt väldigt användbara på personlig nivå också. Som att utvärdera arbetssätt och lärdomar och hitta förbättringsområden genom en retrospektiv. Jag har testat olika upplägg för min egen retrospektiv men för närvarande fastnat för en väldigt enkel modell. 

 

Så här gör jag:

Jag har en bokning i min kalender som återkommer varje fredagseftermiddag. Jag gillar att göra min retrospektiv på fredagar som ett avslut på arbetsveckan men ibland skjuter jag det till söndagen istället om det passar bättre i schemat. 

 

Min agenda är enkel:

  1. Vad har jag gjort?
  2. Vad har gått bra?
  3. Vad hade jag velat göra annorlunda?
  4. Vad ska jag prova nästa vecka?

Under första steget tittar jag igenom kalendern och alla mina avklarade aktiviteter i min att-göra lista för att påminna mig om vad jag gjort. Sen brukar jag ta ett gäng post-it lappar eller ett blankt A4-papper och kreativt fundera på punkt 2+3. När idéerna sinar är det dags att gå över till sista punkten och fundera över vilka experiment jag vill testa nästa vecka. Experimenten skriver jag in i min att-göra lista för att inte glömma bort dom. 

 

Ibland har jag lagt in fler frågor som till exempel "Vad har jag lärt mig?", "Vad har jag undvikit?", "Hur har jag jobbat?". Men min lärdom är att ett retrospektiv måste vara enkelt så att jag faktiskt prioriterar att göra det. 

 

Min retrospektiv gör jag över hela mitt liv, mina uppdrag, mina kurser, mina relationer, min hälsa och mitt övriga liv. Jag tänker att alla delar i mitt liv hänger ihop så det är mest logiskt för mig. Men det är klart att det går att dela övningen i två delar, livet på jobbet och livet hemma om det känns mer naturligt. 

 

Efter min retrospektiv brukar jag sen göra en kort veckoplanering.

Gå igenom inboxen och se till att den är tom.

Gå igenom kalendern och se vad jag behöver göra nästa vecka för att förbereda möten, workshops etc.

Gå igenom och städa att-göra listan och se till att veckans aktiviteter lyfts in. 

Och oftast, gå igenom mina mål och min vision för att ha koll på att jag gör rätt saker. 

 

Den sista punkten är bra att repetera ofta, men ibland behöver man lägga lite mer tid att reflektera över riktning, mål, vision. Då rekommenderar jag att sätta av lite mer tid och köra en personlig konferens

 

En poäng att göra sin retrospektiv på fredagar är att när allt är klart så är det dags att fira alla lärdomar och allt arbete under veckan och sen fira in helgen!

 

För mer inspiration kring varför och hur en personlig retrospektiv kan gå till så kan jag tipsa om en video med April Wensel, Retrospect Yourself

 

Write a comment

Comments: 0