· 

Slack-dagar

Slack-dagar betyder för mig att jag har dagar där jag inte är på uppdrag hos en kund. Dagar där jag kan skapa, förbereda, reflektera, fixa, lära och återhämta mig. Att prioritera slack-dagar i min tillvaro har blivit en av de viktigaste komponenterna för mig för att skapa en kreativ och harmonisk vardag. 

Slack

Ända sen jag startade eget för över 10 år sen har jag jobbat max fyra dagar i veckan med uppdrag hos kunder. Jag bestämde redan från början att jag inte skulle sitta på kvällar och helger för att ta hand om företaget och hinna i kapp med jobbet. Jag har haft perioder i livet när jag jobbat för mycket och varit på gränsen till utbrändhet, så jag behöver se till att jag inte hamnar där igen, att förebygga stress. Jag ville också se till att det fanns utrymme i min vardag att göra annat än enbart löpande uppdrag, som att hålla kurser och föredrag till exempel. Alltså behövde jag Slack-dagar i schemat. 

 

Jag har provat olika modeller, men det som funkar bäst för mig är att ha en fast dag i veckan där jag inte är hos kund. Men med viss flexibilitet så dagen kan flyttas utifrån vad som händer hos kunden men också mitt schema med kurser och annat. Det har inte varit så svårt att sälja in hos nya kunder, men det har hänt några gånger att kunden varit skeptisk, "vi behöver dig till 100%". Eftersom jag nu provat den här modellen så länge så har det faktiskt blivit ett absolut krav. Förstår inte kunden det resonemanget så tänker jag att det inte är rätt kund för mig. 

 

Så vad händer då på en Slack-dag? Jag har oftast en idé innan om vad jag behöver eller vill göra, men oftast börjar dagen med en planering i Trello så att jag sätter fokus för dagen. En dag kan innebära:

- Förbereda kurser eller föredrag

- Designa nya kurser

- Skriva och rita (till exempel här i StoryBoxen)

- Lära mig något nytt (läsa en bok, kolla på någon Youtube-film, lyssna på Podcasts etc)

- Komma ifatt med administration

 

Så en Slack-dag handlar mycket om att skapa och lära. Men jag har ibland också mer fokus på återhämtning, att ta en skogspromenad eller hinna träna i dagsljus. Ibland är jag hemma och hinner då också göra några ärenden, kasta in en tvätt i maskinen och förbereda middagen i lugn och ro. Ibland föredrar jag att sitta på ett hotell eller kafé i stan och då hinna ta en lunch eller fika med någon i nätverket. 

 

Så här såg Slack-dagen ut förra veckan:

Morgon: Träff med Agile Coffee med mängder av inspiration, just nu med temat DevOps.

Förmiddag: Skapande tillsammans med Alexandra, vi förbereder en workshop kring Agilt beslutsfattande inför en nätverksträff.

Lunch: Vi avrundade förmiddagen med lunch, gjorde en retrospektiv av förmiddagen och planerade nästa steg

Eftermiddag: Jag bytte miljö till ny hotell-lobby. Jag skrev ett blogginlägg, svarade på mängder av e-post som legat ett tag och spånade på idéer till ett kvällsseminarium jag ska hålla om några veckor.

Kväll: Afterwork med Madde, skönt att få prata av sig och få inspiration!

  

Det här inlägget skrivs på veckans Slack-dag då jag sitter ensam hemma i stugan i skogen och skapar. Eftersom jag är egenföretagare kan jag ju styra över min tid, men även som anställd kan man behöva hitta sin Slack-tid. 

 

Går det att boka tid i din kalender som är "oplanerad" tid som du kontrollerar över? Det kanske inte går att hitta hela dagar, men kanske kan du börja med att hitta en eller ett par timmar i veckan.  Tid som du kan välja hur du använder, för att utveckla, innovera och reflektera. Annars är risken stor att du aldrig kommer få tid till det, det finns ju alltid akuta ärenden att ta hand om som snabbt fyller upp våra kalendrar.

 Slack är ju dessutom lika viktigt att få till på team-nivå, att se till att inte bara vi som individer har Slack i vår kalender men att våra team också har Slack i våra planer för att få tid till kompetensutveckling, förbättringsarbete och innovation. 

Write a comment

Comments: 0