· 

Må-runda

ansikten Må-runda

En må-runda är en snabb och användbar uppvärmningsövning för ett möte, där alla checkar in till mötet genom att beskriva sin sinnesstämning med hjälp av en bild. 

 

En må-runda går helt enkelt ut på att vi går laget runt och kollar av hur alla mår. Den här övningen bygger på att alla väljer en bild som man tycker passar bra på dagens humör. Genom den här starten får vi en bra förståelse i gruppen för hur var och en känner innan vi startar mötet. Alla blir engagerade och vi sätter en bra ton för resten av mötet.  

 

Jag har använt lite olika versioner av den här övningen många gånger och det blir alltid bra diskussioner och hög energi.

 

Förbered genom att ta med utskrivna bilder. Jag har plockat ihop ett gäng olika bilder som jag hittat från olika gratis bildsajter och genom Google bildsök. Jag har försökt få en blandning av olika typer av bilder som symboliserar olika känslor och händelser.  

 

Lägg ut bilderna på bordet eller golvet.  

 

Be alla gå fram samtidigt och välja den bild som bäst passar in på hur man känner sig just nu.

 

Gå laget runt och be varje person berätta varför de valt just den bilden. Här har alla en möjlighet att dela med sig kring om det är något annat som tar deras energi just nu eller något som hänt som kan vara bra för oss andra att känna till.

Kort må-runda

 

Jag har också kört en variant på den här övningen vid retrospektiv och projektutvärderingar. Då har uppgiften istället varit att välja den bilden som bäst sammanfattar arbetet med sprinten, releasen eller projektet. Kanske en berg-och-dalbana? Eller en lugn seglats? Eller fångade i The Matrix? Det brukar bli en rolig och energisk start på en längre utvärdering. 

 

Övningen har jag inspirerats från Metodbanken, men lagt till bilderna som en extra twist: Börja mötet med en må-runda

 

Läs mer om check-in övningar i det här blogginlägget:

Write a comment

Comments: 0