Reflektioner Lean Kanban Nordic 2015 - #fastfeedback

Så har jag klarat av en höstkonferens, alltid bra med att fylla på inspirationen. Den här gången blev det Lean Kanban Nordic 2015, med temat Develop Awesome Products.

 

Jag blir alltid engagerad i stunden när jag lyssnar på en föreläsning, men sen är det inte alltid så lätt att komma ihåg budskapet senare. Och ännu svårare att ta med sig lärdomar och få in i vardagen. För att det ska fastna hos mig behöver jag efterbearbeta en konferens, kurs och föreläsning. Vad har jag lärt mig? Vad tar jag med mig? Bästa sättet är att återberätta för någon annan, då brukar saker fastna mer ordentligt. Så, här kommer min reflektion och efterbearbetning! Det blev en ostrukturerad samling med de reflektioner som sticker ut mest när jag ett par veckor senare går igenom anteckningarna. 


Hur vet vi vad vi ska bygga och att vi bygger rätt saker?

Henrik Kniberg inledde med ett tal ”The art of figuring out what to build”. Som vanligt mycket inspirerande och pedagogiskt. Jag plockade med mig ett resonemang som inte är nytt men som jag behövde få en påminnelse om.


Vad betyder Done? Att det är testat? I produktion? Används av användarna? Löser användarnas problem? Bättre än tidigare? I mitt nuvarande uppdrag (och definitivt även i tidigare uppdrag) känner vi oss nöjda när vi tryckt på Deploy-knappen. Men vi behöver bli väldigt mycket duktigare på att fortsätta flödet framåt, gav funktionen det värdet som vi tänkt oss? Vi behöver hjälpa verksamheten att skapa de mekanismer som behövs för att få till lärandet. Mer Lean startup-tänk helt enkelt - förstå problemet och leverera tills du löst det. Hur får vi till ett system där vi uppmuntrar lärandet och experiment? 

Claudio Perrone (@agilesensei) inspirerade med en metod han kallar för Popcorn flow. En teknik för att få team och organisationer att jobba med förändringar i små experiment. Jag föll direkt för upplägget, eftersom vi just nu i vårt team har utmaningar med just ständiga förbättringar. Vi vill så mycket, vi har idéer och förändringar vi vill göra men vi har samtidigt väldigt stora problem framför oss som kan upplevas omöjliga att lösa. Och då gillar jag verkligen att hitta små, enkla lösningar på stora, komplexa problem. Claudio uttrycker det så här: ”Make change small, evolve like virus”

Vi kör just nu ett första experiment med ett ”Popcorn flow” i teamet. Vi har haft en första retrospektiv och lyft upp ett par experiment som vi tillsammans vill prova. Kanske blir det en bloggpost och berätta hur det går! Hur ser vi till att det är de bästa idéerna vi jobbar vidare med?

Melissa Perri (@lissijean) väckte många konkreta idéer med sitt tal ”The bad idea terminator”. Det är lätt att hamna i byggfällan, dvs eftersom vi bygger så arbetar vi. Men vi glömmer att validera att det vi bygger skapar värde. Alltså samma tema som hos Henrik Kniberg. Jag kände under hela den här presentationen att jag skulle ha velat att mina produktägare fick höra budskapet. Jag hittade en variant på samma presentation som Melissa höll i London, tror vi ska anordna en fredagsvideo visning på jobbet och se på den. Vi brukar ibland köra en film under lunchen och resonera tillsammans, tror det här kommer väcka många intressanta diskussioner. 

http://www.infoq.com/presentations/product-management-bad-ideasSen var det andra föredrag som var intressanta och inspirerande och som får ligga och gro lite innan jag vet om det är något som blir användbart. Några axplock:

  • Hur de jobbar med att analysera data på King för att på så sätt styra produktutvecklingen. Det finns mycket att lära sig genom att bli bättre på att använda det data som vi har tillgängligt. 
  • Hur man kan jobba med Kanban för Discovery-processen (Patrick Steyaert). Skulle kunna ge produktägarna bättre stöd och se till att vi alltid har tillräckligt många alternativ att utveckla ifrån.
  • Bygga in feedback i organisationen genom ”aggressive feedback loops”, Kristian från Spotify.

Bra idéer och inspiration, en bra blandning talare. Som konferens kan jag tycka att det var alldeles för lite tid för mingel och egna diskussioner. Och könsfördelningen av talarna kan ju också förbättras till nästa år... 


Write a comment

Comments: 0