· 

Lean Coffee

Lean Coffee är en enkel teknik för att skapa kreativa och fokuserade samtal och möten. Mötena har ingen förberedd agenda, utan deltagarna samlas, kommer överens om en agenda och samtalar. 

Vi har kört nätverket Agile coffee en gång i veckan med hjälp av Lean coffee formatet i flera år nu, så här kommer en del reflektioner kring det tillsammans med några tips. Vi börjar från början med grunderna, hur kör man då ett Lean coffee?

 

Skapa en kanban-tavla, på en whiteboard eller till exempel med hjälp av post-it lappar på ett bord. 

Tre kolumner räcker - Att prata om, Pratar och Klart!

Skriv ämnen på post-it lappar.

 

Sätt upp lapparna på en tavla eller lägg dom på bordet. Alla berättar kort vad lappen handlar om och vad de vill prata om.

Rösta vad ni vill prata om.

 

Varje person får 3 röster att fördela på de olika förslagen, enklast är att helt enkelt rita prickar på lapparna. 

 

Sätt upp lapparna under rubriken Att prata om. Lapparna med flest prickar hamnar överst och sen rangordnas resten under. 

 

Flytta första lappen till nästa kolumn, Pratar och sätt en timer.

Det brukar vara lagom att köra på 8 min. Personen som föreslagit ämnet får inleda och sen är diskussionen i full gång. 

 

När timern piper, rösta om ni vill fortsätta prata om samma ämne eller gå vidare till nästa lapp.

Vi brukar använda den här tekniken: 

Tummen upp = jag vill fortsätta

Tummen åt sidan = spelar ingen roll

Tummen ned = byt ämne

Om ni fortsätter, sätt timern på 4 min (därefter 2 min och sist 1 min).

Om ni byter ämne, flytta lappen till Klart! och sätt nästa lapp till Pratar.

 

När tiden eller lapparna tagit slut, avsluta gärna med en runda kring vad varje person tar med sig från samtalet.

Min erfarenhet är att ett Lean coffee funkar i många situationer när man vill låta deltagarna sätta agendan, och samtidigt ha en bra struktur på samtalet. Jag tycker det är ett så enkelt men kraftfullt format, så jag har använt det i många olika situationer, tänkte dela med mig av några av mina användningsområden.

 

Vi har kört konceptet Agile Coffee i Stockholm under något år, där vi träffas en gång i veckan för att dricka kaffe tillsammans och prata om det vi brinner mest för, nämligen agila team och de utmaningar vi ser runt det. Alla som vill är välkomna, det finns en öppen inbjudan på Twitter och LinkedIn. Jag och Madeleine skapade det nätverket för att vi insåg att vi fick ut så mycket när vi träffades och diskuterade vardagens utmaningar i våra agila organisationer. Så att regelbundet träffas tillsammans med ett gäng andra var vårt svar på det. Nästa steg för det nätverket är nog lite mer marknadsföring, det är bra om gruppen får lite nytt tillskott ibland av personer med andra erfarenheter. 

 

 

 

Jag har också kört en Lean coffee regelbundet för produktägarna inom en organisation. Det har varit ett bra tillfälle för den gruppen att träffas, dela erfarenheter, bygga nätverk och få nya idéer. För oss som organisatörer krävde det väldigt lite förberedelse och det blev alltid kreativa samtal. 

 

Lean Coffee funkar också för att ge bra struktur åt en bokcirkel. Alla får börja med att fundera vilka ämnen de vill lyfta från de kapitel som vi läst. Sen röstar vi och kör diskussionerna enligt Lean coffee-upplägget. 

 

Vi har använt Lean coffee även som format för en retrospektiv där vi utvärderar arbetssättet i teamet och diskuterar idéer för förbättringar. Alla får då bidra med de diskussionsämnen som de vill ägna retrospektivet åt, vi röstar och har sen en kreativ dialog. Det ger teamet en möjlighet att djupdyka i några ämnen istället för att ha en retrospektiv på bredden som det ibland annars kan bli där man snuddar över många ämnen. 

 

Konceptet uppfanns i Seattle och för dig som vill läsa mer så kolla in leancoffee.org. Här finns också en lista på olika Lean Coffee grupper som träffas runt om i världen. 

Write a comment

Comments: 2
 • #1

  Johan U (Monday, 29 April 2019 14:10)

  Fungerande länk:
  http://leancoffee.org/

 • #2

  Annika - StoryGuide (Monday, 29 April 2019 16:32)

  Tack Johan! Nu har jag fixat länken (saknades ett "e")