· 

Tell a story

För att bli bättre på storytelling krävs att vi övar på vår förmåga att berätta och lyssna. "Tell a story" är en aktiv övning som hjälper deltagarna att öva på berättande genom att dela med sig av sina egna erfarenheter av misslyckade projekt och händelser. 

"Tell a story" är en övning som syftar till att deltagarna får öva på storytelling och samtidigt knyta an till varandra och varandras upplevelser. Genom att dela berättelser om händelser vi varit med om så ökar vi förståelsen för varandra och skapar ett öppet klimat. Övningen har jag plockat med mig ifrån en workshop med Simon Bennett, och sen anpassat den lite till mina behov.

 

Jag inleder övningen med att själv dela en berättelse om ett misslyckat projekt jag varit med. Sist jag körde övningen vid en workshop kring Storytelling i agila team för Kravnätet, så var det den här berättelsen som jag bjöd på:

 

Det var min första dag i ett nytt uppdrag. Vi skulle ha en workshop för att designa en startsida till en produkt som projektteamet hade jobbat med i ett år. Mängder med användare från hela Sverige var inbjudna. Vår beställare öppnade workshopen med orden "Det här är ett tillfälle att börja tänka nytt. Glöm allt vi jobbat med tidigare, nu ska vi vara visionärer!" Teamet som hade investerat ett år i att bygga funktionalitet bleknade, istället för att prata detaljer i lösningen hamnade vi tillbaka till ruta ett och utmanade allt vi byggt. Efter många månader av jobbiga samtal och kravdiskussioner efter workshopen insåg vi att det som byggts inte alls var det som faktiskt behövdes. Projektet lades ner...

Foto från Kravnätet
Foto från Kravnätet

Sen är det dags för deltagarna att bjuda på sina berättelser om misslyckade projekt, uppdrag, händelser de varit med om. 

 

Steg 1
Ta ett indexkort.

Beskriv din händelse på kortet, berätta vad som hände och om du lärde dig något av det. Skriv en enkel summering, skriv så någon annan kan läsa. 

 

Steg 2

Ställ er upp, mingla i rummet och hitta en person som du kan berätta din historia för. Ni kommer få 3 min totalt så se till att båda hinner berätta sin historia. Den som inte berättar tränar på att lyssna aktivt.

 

Steg 3

Nu har ni en stjärna som ni får dela ut till en av historierna, vilken historia väckte mest känslor, var mest upprörande, gav mest lärande? Rita en stjärna högst upp på indexkortet när ni är överens. 

 

Steg 4

När ni är klara så byter ni kort med varandra, nu ska ni få berätta varandras historier. Mingla vidare och hitta en ny person att dela berättelsen med.

Kör övningen i 3-4 omgångar, eller anpassa utifrån hur mycket tid ni har.

 

Steg 5

Sätt upp korten på väggen i rangordning utifrån antal stjärnor. Titta gärna på berättelserna, be någon dela med sig av någon av berättelserna med mest stjärnor.

 

Steg 6

Reflektera tillsammans. Hur gick det? Var det svårt att komma på något? Var det svårt att återberätta? 

 

Poängen med övningen är att man genom den här enkla aktiviteten får öva på alla komponenter i storytelling. 

 • Hitta en berättelse att dela
 • Berätta en historia så att någon annan förstår
 • Lyssna och ställa frågor för att förstå vad som är viktigast i historien
 • Kritiskt analysera vad som egentligen hände

En feedback från deltagarna senast var att det är svårare än man tror att berätta, speciellt att leta fram de historier som man faktiskt vill dela med sig. Det kan vara nyttigt att lägga tid på att samla ihop berättelser och spara i en kunskapsbank för att kunna plocka fram vid behov. 

Write a comment

Comments: 1
 • #1

  Tjo (Thursday, 02 April 2020 12:31)

  tack  bror