· 

Inspirationstips - Bli en visuell kommunikatör

Här har jag samlat mina bästa tips för dig som vill bli en visuell kommunikatör. Det finns säkert en hel massor av andra bra böcker och andra inspirationskällor - så kommentera gärna om du har några andra favoriter.

 

 

Jag har lyft fram generella böcker om visualiseringar och såna som jag använt för att lära mig rita. Sen är det några böcker som är mer inriktade på visuella möten och grafisk facilitering. Slutligen några boktips som handlar om visuella tekniker för agil produktutforskning och kravhantering. 

 

Generellt om visualiseringar och att rita

 

Back of the Napkin, Dan Roam

För dig som vill bli en visuell problemlösare. Dan Roam har en tydlig modell för hur man kan lösa komplexa problem med enkla bilder. Lättläst och inspirerande. Det var den här boken som fick mig att börja utveckla mitt visuella tänkande.

 

Draw to win, Dan Roam

Uppföljaren till Back of the Napkin. Vissa delar återkommer från förra boken, men också en hel den annat matnyttigt. Boken innehåller både praktiska tips och avsnitt med mer inspiration.

 

The Mind Map Book, Tony Buzan

Mindmappens "grundare" Tony Buzan beskriver grunderna kring hur man skapar en mindmap och ger bra exempel på olika användningsområden. Jag är ett stort fan av mindmaps så det var intressant att få lite bakgrund och praktiska tips. 

 

bikablo

bikablo är en visuell "dictionary" med massor av bilder för olika situationer. Jag har haft stor nytta av både den här boken och uppföljaren bikablo 2.0. Böckerna är fulla med enkla, roliga, tydliga bilder. När jag har lite långtråkigt hemma kan jag ta fram böckerna och sätta mig och öva på att rita olika symboler och figurer. När jag ska ta fram en ny presentation har jag ofta böckerna framme som inspiration. 

 

PictureWorld Business 

En app som finns till iPad som är framtagen av Karin Grönberg. Där finns en färdig bildbank att använda sig av med enkla streckgubbar och bilder. Det går att använda bilderna rakt av, eller inspireras av bilderna för att rita egna.

 

Om visuella möten

 

Visual meetings, How graphics, sticky notes & idea mapping can transform group productivity, David Sibbet

 

En tegelsten med mycket matnyttigt. Den här boken har jag inte läst från pärm till pärm, utan har använt den mer som inspiration och att bläddra i. Orkar du inte läsa boken så har David ett kort TED-talk som sammanfattar budskapet i boken med många bra exempel på visuella möten.

 

 

The Sketchnote Handbook, The illustrated guide to visual note taking, Mike Rohde

Det här är nog den snyggaste av alla böckerna på boktipslistan. Oerhört vackert illustrerat, men ändå med enkla bilder som man kan prova att rita själv. Här är fokus mycket på att köra tydliga, enkla, snygga och visuella sammanfattningar av till exempel en konferens eller en presentation. Men mycket går förstås att använda även på vanliga mötesanteckningar. 

 

The Graphic Facilitator's Guide, Brandy Agerbeck

Pedagogisk bok mest riktad till dig som vill bli grafisk facilitatör, dvs jobba mer med att dokumentera möten och konferenser visuellt. Men det finns mycket användbart för alla som vill bli bättre på att visualisera och rita.

 

Visuella tekniker för produktledning och kravarbete

Jag har också samlat en del böcker som handlar om agila kravmetoder som mycket baseras på visuell kommunikation. 

 

Effektstyrning av IT: nyttan uppstår i användningen 

 

Impact mapping

 

User story mapping

 

Toyota Kata (A3)

 

Business model generation

 

Strategize: Product strategy and Product Roadmap Practices for the digital age

 

Discover to Deliver

 

Jag avslutar med ett inspirerande TED-talk av Sunni Brown som uppmanar alla att klottra mer! Och att klottra är verkligen ett utmärkt sätt att öva upp sin visuella kommunikationsförmåga så det kan jag varmt rekommendera.

Write a comment

Comments: 0