· 

Lattjo-lajban lådan

Lattjo-lajban lådan

Lattjo-lajban lådan är en energiövning som kan användas som en kreativ uppstart eller som ett avbrott när mötet, workshopen eller kursen behöver mer energi. 

Övningen bygger på Brasses klassiska lattjo-lajban låda från TV-serien Fem myror är fler än fyra elefanter. Uppgiften är precis som den var för Magnus och Eva när de skulle gissa på Brasses föremål, dvs vi utgår ifrån fyra bilder där tre av bilderna har något gemensamt och en ska bort. 

 

Om du glömt Brasses lattjo-lajban-låda så finns Julkalendern med Fem myror är fler än fyra elefanter på SVTs Öppet arkiv. Titta till exempel på första avsnittet, Brasse dyker upp med sin låda efter 14:20 min. Öppet arkiv - Fem myror är fler än fyra elefanter

 

Gör så här

  • Rita en matris med fyra delar. I varje del ritar du en bild. Tre av bilderna har något gemensamt och en ska bort.
  • Dela upp deltagarna i mindre grupper och be grupperna hitta den smartaste gemensamma nämnaren. För att höja energin så kan man gärna göra det till en tävling, den mest kreativa lösningen vinner.  Och gärna med tidspress, kanske använda en nedräknare eller musik med högt tempo. Musik är bra också för då tjuvlyssnar inte grupperna på varandra.
  • När tiden gått ut får grupperna presentera sina förslag och Brasse (= du) svarar förstås "Fel, fel, fel!". Om nu ingen lyckats gissa rätt, men eftersom den röda tråden ska vara långsökt så har det ännu inte hänt för mig.
  • Presentera din lösning som precis som för Brasse självklart är den ”fiffigaste”. Den mest kreativa gissningen vinner och får en applåd eller ett pris.  

Om den gemensamma nämnaren är något som är relaterat till ämnet för mötet så blir det här också en utmärkt uppvärmningsövning för att få igång tankeverksamheten. 

 

En ännu mer kreativ variant kan vara att låta grupperna skapa sina egna lattjo-lajban bilder och sen låta grupperna gissa på varandras bilder. Det har jag inte provat själv, kommentera gärna om du provar det!

 

Jag har använt den här övningen flera gånger för att värma upp en grupp. Knepet har varit att hitta bilder som är kreativa och där lösningen är långsökt. Jag har sparat en del bilder på datorn som jag själv använt, men nu efteråt har jag inte alls någon aning vad den gemensamma nämnaren egentligen skulle vara...

 

Här är ett exempel som jag använt, så ni förstår konceptet. Bilderna hade jag då ritat på en whiteboard. Vilken ska bort?

Den fiffiga lösningen är förstås att vägskylten ska bort! Bilderna visar USAs flagga, en lucia, en skogsstig och en en vägskylt med varning för kaj. Den gemensamma nämnaren?  Självklart att det är namnsdagar i december - Virginia (stat i USA), Lucia och Stig har namnsdag i december medan Kaj har namnsdag i augusti… Fiffigt, va? Tycker hon ja...

 

Mer om check-in övningar på bloggen:

Write a comment

Comments: 0