· 

Börja morgonen med en fokustimme

Ett av mina bästa tips för personlig produktivitet är att börja morgonen på rätt sätt. Att börja med en fokustimme med tid för meditation, lärande och planering. 
Jag är i grunden en morgonmänniska, jag gör mitt absolut bästa jobb de första timmarna på förmiddagen. För några år sen följde jag rådet att gå upp vid 5 för att hinna med träning och lite jobb innan familjen vaknade. Det funkade bra, jag kände mig effektiv och samtidigt var det skönt att vakna och komma igång på ett bra sätt. Men det blev aldrig rutin och jag gav upp efter ett tag. I höstas insåg jag att jag har jag hamnat i ett ”snooze-träsk”, mörkret gör det svårt att vakna och svårt att känna sig pigg och utvilad.
Men så dök det upp en notis om boken ”5am - det är ingen tidpunkt, det är en livstil” av Dorotea Pettersson. Och då tänkte jag att det kanske är precis vad jag behöver. En utmaning som jag har är att jag har många idéer som jag samlar på hög, mitt bibliotek med spännande artiklar att läsa, presentationer att titta på, idéer att skriva om växer i Evernote varje dag. Men jag skapar alltför sällan tid att hinna förverkliga idéerna. På kvällarna efter jobbet finns inte riktigt samma energi, speciellt inte i vintermörkret. Efter lite googlande kom jag fram till att Dorotea egentligen rakt av kopierat Robin Sharmas ”5 am club”. Så det räcker att titta på hans video How to wake up early så får man inspiration så det räcker. 
Och visst kan det kännas lite klämkäckt och kanske även provocerande, ”vi som är lite duktigare än andra och går upp tidigt". Om man söker på fenomenet så finns det en hel del kritiker. Lisa Magnusson skrev en krönika där hon kallar 5am-konceptet för ”en människofientlig mentalitet”. Och jag fattar kritiken, det är inte för alla och absolut viktigast är att vi får sömn. Men jag tror samtidigt på kraften i att få en bra start på dagen, det sätter tonen för hur resten av dagen artar sig. Så jag kör ett experiment så får vi se vad det ger. 
Uppföljning Januari 2015:
Det har nu gått två månader av mitt experiment och här kommer min första utvärdering.
Hur har jag lagt upp timmen?
Jag följer upplägget som Robin Sharma föreslår (och som Dorotea kopierat…). Det innebär att man studsar upp ur sängen runt 5.00 och spenderar en fokustimme i tre block - 20 min fysisk aktivitet, 20 min planering och 20 min lärande. Det blir inte exakt de tiderna men upplägget är samma varje morgon. För mig blir det först yoga med solhälsningar, sen går jag igenom Trello-listan för dagen och tittar igenom mina mål. Slutligen ett lärande pass som kan vara en blandning mellan att läsa, skriva, lyssna, rita.
Hur har det funkat då?
Jag längtar att få gå och lägga mig så att det kan bli morgon och jag ska få ha min fokustimme.
Jag har realiserat idéer som jag haft länge och fått massor av inspiration, till exempel lyssnat klart på ljudbok Manage your day-to-day, lärt mig rita via Learn to draw in 30 days, skrivit några blogginlägg, tittat på Ted-talks och läst artiklar.
Jag mår bättre och känner mig lugnare på kvällarna - inga krav på prestation, för jag har redan gjort nytta under dagen.
Jag är effektivare på jobbet - när jag loggar in på jobbet så har jag redan planerat dagen och vet vad jag behöver göra
Jag har bättre humör - känner mig glad och energisk.
Jag kommer iväg tidigare på morgonen till jobbet.
Så klart finns det utmaningar. Jag måste komma i säng runt 22, annars blir jag för trött under dagen. Men som den kvällströtta person jag är så är det inget problem.
Ibland säger kroppen ifrån när det blivit för lite sömn, och då har jag somnat om. Men det har nog hänt bara 2-3 gånger. Sömnen är ju viktigast så den kommer först. Jag kan också bli lite trött på jobbet efter 16, men det tror jag att jag nog blev innan också… 
För att det ska funka optimalt kräver det att resten av familjen samarbetar, för att det ska bli riktigt bra så vill jag nämligen vara helt ensam. Nu är det inte så ofta folkstorm i lägenheten vid 5 så det är inget stort problem.

Jag gick inte upp tidigare på helgerna i början, men insåg att jag saknade min fokustimme då. Så nu försöker jag gå upp 1 timme innan familjen börjar röra på sig, det blir då inte 5 utan kanske 7 på helgerna. Så då får jag min egen-tid innan allt drar igång.

 

Vad händer nu?
Jag fortsätter absolut - den bästa förändringen jag infört i mitt liv på länge! Jag kanske återkommer med en ny rapport efter 6 månader och se vad som hänt då.

Write a comment

Comments: 0