· 

Introvert eller extrovert?

Hur skapar vi miljöer som tar fram det bästa ur både introverta och extroverta personer? Här kommer några tankar och inspirationskällor i ämnet. 

Linus Jonkman är en inspirerande föreläsare och författare som hittat ett ämne som jag tror många kan relatera till - ”Introvert - den tysta revolutionen”. Jag har inte hunnit läsa klart boken ännu, men förra veckan var jag på ett frukostseminarium där Linus summerade sina poänger. 

En annan författare inom området som väl har varit Linus inspirationskälla kan man tänka är Susan Cain. Hennes Ted-talk om The Power of Introverts har över 10 miljoner visningar. Så det är ett ämne som verkar engagera oss!


Hur vet man om man är introvert eller extrovert? Ett enkelt test är att se på hur du får din energi. Får du energi av att umgås med andra människor, av liv och rörelse eller får du energi av tystnaden, stillheten och reflektion i ensamhet? Naturligtvis är det en skala där man också kan hamna i mitten - ambivert. 
Introverta drag är att göra en sak i taget. Man är uthållig, 
"Det är inte att jag är så smart, det är bara det att jag stannar med problem längre.” - Einstein
 
Introverta personer behöver ställtid, kan inte alltid svara direkt eller komma fram till ett beslut på sittande möte. En introvert är väldigt mycket närvarande i nuet, även om det inte alls upplevs så. Istället kan de upplevas frånvarande eftersom det mesta hos en introvert sker INÅT, så när det verkar som om ingen är hemma så pågår det i själva verket en massa aktivitet fast det sker på insidan. 
 
Min reflektion: Mycket igenkänning! Jag ligger definitivt mer åt det introverta på skalan. Jag får min energi av skogspromenader, av att sitta på en sten och andas. Jag kan bli stressad av sammanhang där jag har människor runt omkring mig hela tiden. Det betyder inte att jag behöver jobba ensam, tvärtom - jag mår som allra bäst när jag arbetar i ett kreativt team. Men i min vardag behöver jag stunder av reflektion och lite lägre tempo.
Meditera_ensamhet
 
En annan reflektion är att det här är kunskap som är viktig att ha med sig i vardagen. Jag ska lyfta upp det ännu mer i de kurser jag kör om workshopledning. Att facilitera en workshop som passar både introverta och extraverta kräver lite extra tankekraft. Den introverta behöver tid för reflektion och analys, den extraverta behöver brainstorming i helgrupp. Ett sätt är att vara tydlig innan vad övningen kommer att handla om, då kan den introverta förbereda sig och komma förbi ställtiden. Sen kan man blanda brainstorming övningar med reflektioner en och en eller i bikupor. Kanske kan det också vara smart att skjuta på ett eventuellt beslut till ett uppföljningsmöte. Då hinner den introverta analysera i lugn och ro och inte tvingas till ett beslut där och då. 

Både Linus och Susans bok hittade jag på biblioteket - så nu har jag bra läsning till julhelgen!


Write a comment

Comments: 0