· 

Träna en kvart om dagen

Alla färdigheter kräver regelbunden träning, även ledarskap. Vi behöver ta oss tid i vardagen för att reflektera, experimentera, nätverka och inspireras av varandra. 

Tillsammans med kollegor körde vi för ett tag sen ett Open space för ett nätverk av coachande ledare. Jag erbjöd mig att köra ett blixttal som inledning. Det är ju ett utmärkt tillfälle att få utmana sig och lära sig genom att paketera ett ämne till ett kärnfullt 10-minuters tal.

 

 

Det jag ville förmedla till dessa chefer med viktiga och säkert ofta stressiga jobb var vikten av att ta sig tid i vardagen för lärande. Så, det blev 10 min med rubriken ”Träna en kvart om dagen” - med hypotesen att en kvart om dagen har vi alla tid att investera i vårt lärande.

 

Ungefär så här löd budskapet:
Ok, nytt år och nya utmaningar. Aktivitetsarmband var årets julklapp, och det är trångt på gymmet. Varför? Jo för att vi förstår att vi behöver träna om vi ska nå våra mål - mål om att bli lyckliga och vara hälsosamma. Samma gäller även för ledarskap. Om vi ska nå våra mål som coachande ledare redo att stötta, inspirera och leda i förändring så behöver vi träna! Vi behöver redskap, vi behöver experimentera, vi behöver reflektera - för att hela tiden utvecklas. 
 
Vilka träningsredskap ska vi använda?  Och hur ska vi få tid till träning? För några år sen köpte jag Paolo Robertos träningsbok En kvart om dagen.  Genialt - en kvart om dagen har vi alla tid med. Så det gäller att hitta smarta sätt att träna. Och just nu har jag fastnat för motsvarigheten till Paolo Roberto för ledarskap - nämligen konceptet Management 3.0 av Jurgen Appelo. Han har kondenserat ihop teorier från olika håll, han har läst de tunga vetenskapliga texterna åt oss,  till ett material som är praktiskt, inspirerande och uppmuntrar träning och reflektion. Här finns stöd för hur vi jobbar med att skapa effektiva team, utvecklar kompetenser, arbetar med ständiga förbättringar. Den röda tråden i Management 3.0 handlar om vi går från ett kontrollerande ledarskap till ett coachande, agilt ledarskap. Mycket av det som finns här, jobbar vi redan med i olika former. Men genom att reflektera och se vilka vägar andra företag har gått så kan vi få igång ett lärande och samtidigt en utveckling av vår organisation.
 
Vilka workoutpass kan man då tänka sig? Jo, det finns praktiska ämnen som vi kan träna på personligt, tillsammans och i våra team. Jag har plockat upp några  förslag från Appelos bok #Workout att utgå ifrån:
  • Utvecklingssamtalet i en ny tappning, där vi går från ett administrativt samtal om året till en löpande konstruktiv dialog. Korta 1:1 och lite längre målsamtal som sker oftare.  
  • Vad motiverar medarbetarna och mig själv? Hur kan vi använda det för att lära oss mer om oss som grupp? Också viktigt när vi står inför en förändring - hur kommer det påverka våra behov? 
  • Innovation och experiment. Ge medarbetarna utrymme för att experimentera. Istället för att skicka iväg medarbetarna på kurs, se till att skapa en miljö för lärande och utforskande. Se till att få en balans mellan det operativa, dagliga arbetet och det innovativa. 
  • Delegering. Vi pratar om delegerat beslutsfattande, men hur får vi till det i praktiken. Vilka beslut vill vi delegera? Hur hittar vi rätt balans?
  • Obegränsad semester?  Hur skulle det fungera? Vilka beteenden skulle vi se i organisationen om vi införde det? Vilka förutsättningar saknar vi för att det skulle kunna fungera? 
Så, det var några exempel på träningspass, ämnen som man kan behöva reflektera över, träna på, experimentera kring. Precis som vi nu lyckats få in bra träningsrutiner, kanske bokat upp fasta tider i kalendern för att ta oss till gymmet eller ut och springa så behöver vi fundera på hur vi i den här hektiska tillvaron får tid till träning av vårt ledarskap. Och få in det i vardagen så det faktiskt blir av. För visst borde vi ha tid att träna en kvart om dagen. Bokcirklar. Lunchföreläsningar. Blixttal för kollegorna. Utnyttja tiden på pendeltåget på väg till jobbet för att se ett Ted-talk. Och förstås, använd det här nätverket. Ta chansen nu på eftermiddagen och träna. Vilka ämnen tycker du känns viktiga att få lära dig mer om? Eller har du kanske idéer som du vill testa och resonera kring. Föreslå ett open space ämne så kan vi träna tillsammans. 
Under Open space-passen efteråt hade vi många intressanta diskussioner, och flera pass byggde på mina exempel ovan. Vi tittade på spelen Moving Motivators och Delegation poker från Management 3.0. Jag älskar enkla lösningar på komplexa problem, och de här spelen är just det. Enkla verktyg för att diskutera och få samsyn kring inte helt triviala frågeställningar. 
Spelet Moving Motivators (går att ladda ner och beställas på management30.com)
Spelet Moving Motivators (går att ladda ner och beställas på management30.com)

Så, en inspirerande eftermiddag med nätverkande och många goda idéer. Hoppas idéerna sprider sig vidare och att det körs Delegation poker övningar i teamen framöver!

Write a comment

Comments: 0