· 

Lär dig rita

Färgpalett

Grunden till visuell kommunikation är att våga rita. Att lära sig rita kan kännas som ett stort steg, men det finns faktiskt enkla knep att träna på. 

Genom att rita enkla bilder kan vi lösa problem och hitta nya lösningar. Vi kan se till att vi förstår varandra. Vi kan se samband och mönster. Vi kan få igång samtal och öka kreativiteten. 
Men vad gör jag om jag inte kan rita då? Jo, det är faktiskt många som fått för sig att de inte kan rita. Kanske minns du plågsamma bildlektioner i skolan och jämförde dig med de mer konstnärligt lagda skolkompisarna. Men den goda nyheten är att alla faktiskt kan lära sig rita och bli visuella kommunikatörer! Det handlar kort och gott om att behärska ett enkelt bildspråk som du känner dig trygg i och som är lätt för andra att förstå. Det ska kännas tryggt och naturligt när du går med pennan i handen fram till whiteboarden och drar det där första pennstrecket. 
Jag tror att jag alltid har tänkt visuellt, men jag har aldrig varit särskilt duktig på att rita. Men jag kom tidigt till insikt att jag behöver bilder för att göra mig förstådd och för att själv komma ihåg saker. Så jag behövde utmana mig och lära mig rita. Efter att ha inspirerats av andra duktiga visuella kommunikatörer kom jag fram till ett bra träningsprogram som jag tänkte dela med mig av.

 

Träna på enkla former. Allt du behöver rita utgår ifrån några enkla grundformer. Så börja med att träna formerna, när de sitter kan du sen rita i princip allt du behöver för att bli en visuell kommunikatör.
Former

 

Hitta dina gubbar och gummor. Vi jobbar ju med människor så vi behöver hitta ett bra sätt att rita gubbar. Streckgubbar funkar utmärkt, de går snabbt att rita och kan varieras på mängder av sätt. Men det finns andra enkla gubbar också. Hitta den form som passar bäst för dig. När du hitta en bra form kan du försöka få dina gubbar och gummor att röra på sig, och du kan också ge dom personligheter och känslor. 
Streckgubbar
Enkla streckgubbar
Alternativa streckgubbar
Flera varianter på gubbar
Ansikten
Ansikten
Skapa symboler. Vi fortsätter att kombinera grundformerna till olika symboler, metaforer som du kan använda för att förklara något eller kanske förstärka ett budskap. Hitta inspiration från andra när det gäller symboler och bilder. Googla, eller använd en färdig bildbank som tex boken Bikablo, där mängder med koncept finns illustrerade med olika enkla bilder. När du är nöjd med en symbol spara gärna den i en egen bildbank så kan du enkelt återanvända den. 

 

Symboler
Symboler

Och öva massor! Enda sättet att lära sig är att hela tiden hålla ögonen efter tillfällen när en bild skulle kunna hjälpa till, och då ta fram pennan och rita. Rita på pendeltåget på väg till jobbet, klottra framför tv:n, ta visuella anteckningar på nästa möte... 

 

Sen kan man ju utmana sig och prova lite mer avancerade rittekniker också i nästa steg. Jag uppskattade boken You can draw in 30 days, en mycket enkel ritkurs med fokus på perspektiv och blyertsteckningar. Den ska jag nog plocka fram igen och köra en gång till! 

Write a comment

Comments: 5
 • #1

  Ann-Cathrine Wernolf (Friday, 03 May 2019 13:07)

  Hej!
  Så bra sida du har med så många roliga och härliga idéer. Jag ska försöka testa flera av dem.

  Är lite nyfiken du hänvisar till en ritbok som heter How to draw in 30 days. Om man klickar på länken kommer man till You can draw in 30 days av Mark Kistler. Är det den du menar?
  Mvh,
  Ankie

 • #2

  Annika - StoryGuide (Saturday, 04 May 2019 09:59)

  Hej Ankie! Kul att du hittat inspiration här på webbplatsen! Jo precis, det är boken You can draw in 30 days som jag menade, jag ska uppdatera så texten blir helt rätt. Lycka till!!
  PS. I höst kör jag tre omgångar av kursen Visuell kommunikation där du förstås är välkommen att hänga med och inspireras ännu mer :-)
  https://www.storyguide.se/föredrag-och-kurser/visuell-kommunikation/

 • #3

  Lotta Silverberg (Wednesday, 17 June 2020 11:00)

  Hej! Hittade hit idag och instämmer - vilken fantastiskt bra sida du har satt ihop! :-) TACK!

 • #4

  Annika - Storyguide (Wednesday, 17 June 2020 12:41)

  Hej Lotta! Tack ska du ha! StoryBoxen har inte uppdaterats på ett tag så nu blir jag taggad att ge den lite kärlek i sommar, tack för den inspirationen!

 • #5

  Noel (Saturday, 30 October 2021 12:29)

  Väldigt bra guide!