· 

Hantera en sjukdag

hanteraensjukdag

Vad gör man när förkylningen eller influensan slår till? Jag bjuder på mina tips för hur man bäst tillbringar en sjukdag hemma.

 

Jag har haft förmånen att leva ett friskt liv, så jag har ingen erfarenhet av att klara av en längre sjukskrivning. Men den här utmaningen handlar om något mer trivialt, nämligen att hantera kortare sjukdomar som en förkylning eller influensa. Hur gör man för att kurera sig utan att känna sig stressad över att vara borta från jobbet? 

 

Det här inlägget kom till under en förkylning när jag försökte hitta ett sätt att fylla sjukdagen med något meningsfullt. Jag var frustrerad över att inte orka göra allt jag kände att jag borde göra när jag nu hade tid. Min första instinkt när förkylningen kommer och jag inser att jag behöver vara hemma från jobbet, är att det ju inte är så farligt. Då kan jag nämligen äntligen hinna med en massa administration, förbereda möten, reflektera över långsiktiga mål mm. Och kanske även få gjort en del hemmaprojekt som jag inte hunnit med. Jag har oftast mer energi på morgonen så efter frukosten startar jag upp datorn och drar igång. Vilket resulterar i att jag redan klockan 10 har havererat i soffan med yrsel och dåligt samvete för att jag inte orkade. Kroppen protesterar och jag känner mig frustrerad. 

  

Jag kände desperat att jag behövde ha en bättre strategi. Jag funderade på hur en riktigt bra sjukdag skulle kunna se ut. Vad kan jag göra för att må bättre, få energi och bara tillåta mig att vila. Jag googlade "how to spend a sick day at home" och hittade en massa bra tips. Jag sållade och provkörde tipsen under ett par sjukdagar. Utifrån det experimentet kom jag så fram till min strategi för att hantera en sjukdag. 

 

1. Ta ledigt från jobbet.
Jag mejlar på morgonen och berättar att jag är sjuk och att jag finns tillgänglig på mobilen om det är något viktigt. Oftast kollar jag in mejlen någon gång senare under dagen för att se om det är något jag behöver ta hand om. Men jag har inte mejlen på hela tiden och absolut inga notifieringar. En bonus med det här är att jag blir ett gott föredöme, jag visar att det är okej att vara sjuk.

 

2. Lyssna på en podcast eller ljudbok i sängen.
Ibland kan det vara skönt att bara ligga kvar i sängen, men att läsa känns tungt. Lyssna funkar då bättre. Om energin är hög så prova att ha ett anteckningsblock framme och rita eller anteckna samtidigt.

uppslagenbok

 

 

3. Läs klart en bok
Ta en bok som du tänkt läsa, eller inte läst klart. Se det här som ett tillfälle att faktiskt få läsa klart en bok i lugn och ro.

4. Se över att-göra listor och planer
En sjukdag är ett bra tillfälle att se över vad jag har på gång, vilka planer jag har och om allt är fångat i mina listor. Istället för att tro att jag ska orka beta av punkter på listan så är det lättare att jobba med att bara städa i listorna.

 

5. Ta lite frisk luft
Öppna fönstret eller ta en kopp kaffe på balkongen för att få energi. Kanske till och med en promenad runt kvarteret om kroppen tillåter.

 

6. Ät varm soppa och drick mycket
Varm mat ger energi och känns som om man tar hand om kroppen. Att vara mätt minskar också risken att tröstäta och fylla kroppen med dåligt socker. Se till att kroppen får vätska, ett bra tips är att blanda en tillbringare med citron, gurka och ingefära. Låt dra och drick under dagen. Kanske kan du be någon familjemedlem fixa det på kvällen innan så har du ett färdigt vatten när du vaknar på morgonen. 

 

7. Plocka hemma
Storstädning går bort, men ett varv runt lägenheten och plocka och göra fint känns bra.Vattna blommor, köra en tvätt. Allt är sånt som kräver väldigt lite energi men som ger en känsla av välmående.

meditera

 

8. Meditera
Det här är ett bra tillfälle att meditera, även om andningen kan kännas svår så ger det en bra avkoppling och känns bra för själen. Yoga kan kännas för jobbigt när näsan är täppt eller huvudet fullt av bomull. Men prova en försiktig omgång av Do In istället, en form av kinesisk självmassage som får kroppen att må bra.

9. Rita
Fyll på saker i bildbanken eller bara rita vad som helst utan krav på prestation. 

 

10. Titta på något inspirerande
Visst kan det vara skönt att hamna i en Netflix-koma och är det det som behövs så visst kör på det. Ibland är det just det som kroppen vill ha Men kanske kan det här vara ett tillfälle att se en vacker naturfilm, en intressant dokumentär eller ett inspirerande TED-talk. 

 

Och så ett bonustips - bara vila och sov. Våga göra ingenting. Som så många andra så försöker jag leva ett produktivt liv som ska skapa värde för mig och mina medmänniskor. Men ibland är det bäst att bara koppla ner och försöka göra ingenting. Sätta sig i en fåtölj och bara vara. Ta en tupplur. Det är inte min främsta gren, så jag övar på det för att kunna känna en glädje och tillfredsställelse i att ge kroppen och hjärnan vila.

 

indexkort

För att verkligen testköra min strategi så gick jag all-in. Jag tillverkade indexkort med tipsen på, som ett hjälp-kit att ta till när sjukdagen inträffar. Jag har faktiskt använt korten varje gång jag varit sjuk sen dess. Jag fick också dottern att provköra sist hon var sjuk, hon plockade direkt kortet "Ta hand om dig" och gick och la sig igen.

 

Börja morgonen med att ta fram korten och hitta ett bra upplägg för dagen utifrån din energinivå och vad du känner för just nu. Och framförallt, se till att kroppen får vila och läka. Kanske är det här några tips som funkar för dig? Annars rekommenderar jag att du gör din egen lista och skapar din strategi. Kanske kan då en jobbig sjukdag bli en något mer positiv upplevelse?

 

Write a comment

Comments: 0