· 

Krumelurfåglar

Krumelurfåglar är en enkel övning för att få människor att inse att de faktiskt kan rita. Övningen funkar perfekt att ha som en uppstartsövning inför workshop som du vill ska bli kreativ och visuell. 

Ett av mina mål i livet är att få människor att bli duktigare på visuell kommunikation. Jag har träffat så många personer som är rädda för att visualisera, speciellt för att våga rita. Då gäller det att övertyga dom här personerna att det faktiskt inte är så svårt och att vi alla kan bli duktiga på att rita. Jag har kört kurser i Visuell kommunikation och också flera kortare workshops för att inspirera. Jag försökte hitta en bra uppstartsövning och efter att ha letat ett tag och provat några olika så har jag fastnat för övningen Squiggle Birds (ursprungligen från Chris Glynn), eller i min översättning Krumelurfåglar. 

 

Övningen tar bara 5 minuter och är ett fantastiskt sätt att få människor engagerade och lite tryggare med pennan i handen.

 

Gör så här:

1. Alla deltagare får papper och en penna.

2. Be alla att rita några krumelurer på pappret. Rita gärna själv samtidigt på whiteboard eller blädderblock.

 

 3. Nästa steg är att omvandla varje krumelur till en fågel genom att lägga till några extra streck. En trekant som näbb, en prick som ett öga, några streck som ben och en trekant som stjärtfjäder. 

 

4. Avsluta med en reflektion.

Även om fåglarna inte är perfekta så hjälper hjärnan till att tolka bilden som en fågel. Hjärnan letar efter mönster och fyller i det som saknas. Det krävs alltså ingen avancerad konstnärstalang för att rita en bild som kan tolkas som en fågel. Slutsatsen är att vi tar ner ribban för hur en bild behöver se ut. Visuell kommunikation handlar ju om att kommunicera ett budskap, inte att skapa konst.

 

 

Här är en bild från när vi körde övningen på mitt nuvarande uppdrag, vid en Brown Bag som jag höll för att inspirera till att bli duktigare visuella kommunikatörer. 

Write a comment

Comments: 0