· 

Åka på "work-life retreat"

Retreat

Alla behöver vi ta oss tid i vardagen för reflektion och återhämtning. Mitt sätt att få till det var att ta mig iväg på ett retreat - en resa på egen hand för att skapa, reflektera, strukturera, uppleva och vila.

En av anledningarna till att jag är egenföretagare är att jag kände att jag behövde ta kontroll över min tid. Jag presterar bäst när jag har tid för återhämtning och reflektion. Det blir svårt att få till om jag jobbar fulla arbetsveckor. Jag har därför alltid försökt jobba något mindre, oftast runt 80%. Det har gett mig tid till annat som jag också tycker är viktigt i livet. Men det har också gjort att jag har tid att utöver ett uppdrag även köra kurser och hålla föredrag som jag verkligen tycker ger mig energi. 

 

Efter att ett treårsuppdrag tog slut kände jag ingen brådska att direkt kasta mig in i ett nytt uppdrag. Jag kände att jag ville landa och hinna lägga uppdraget bakom mig innan jag gick vidare till något annat. Så jag bokade ett hus i Spanien för en tre veckors work-life retreat. Jag har aldrig varit så förtjust i begreppet "work-life balance", jag tror mer på "work-life fusion", alla aspekter i mitt liv hänger ihop. Så mitt retreat var inte en flykt iväg från jobb och bara ta det lugnt vid en pool. Jag ville ägna tid åt att jobba också, därför blev det just ”work-life” som blev temat.

 

Så vad gör man då på ett work-life retreat? Det bestämmer man förstås helt själv, men jag tänkte dela med mig av min story.

 

Skapa

Jag tog mig tid att skapa i form av korta blogginlägg med text och ritade bilder som jag länge velat få till. För mig är det mitt sätt att paketera erfarenheter och kunna dela med mig till andra. Jag har sporadiskt skrivit en del blogginlägg, men det har varit utan röd tråd och lite förvirrat. Vad vill jag egentligen med mitt bloggande? Nu hann jag landa i det och jag kunde skriva av mig och samtidigt öva på mitt ritande.

 

Strukturera

Strukturera

Något som hindrat mig från skapandet tidigare är att jag har svårt att hitta en bra struktur för hur jag ska nå ut. Jag har velat så mycket och haft stora planer på olika sätt att paketera en kunskapsbank. Men nu insåg jag att det bästa är att hålla det enkelt. Jag har några kategorier som allt mitt material handlar om. Utifrån de kategorierna kan jag blogga, utbilda, samla stories och coacha. Genom den enkla strukturen kan jag få ordning och reda på mitt skapande och mitt material. Samma struktur finns i min egen kunskapsbank (Evernote),  i min filstruktur och i mitt planeringsverktyg (Trello). 

Reflektera

Jag ville också använda tiden till reflektion, vad har jag egentligen lärt mig på mitt uppdrag? Och vad vill jag göra framöver i mitt nästa uppdrag? I livet? Jag hade något pass där jag faktiskt satt och funderade fokuserat, det var när jag gjorde en retrospektiv på mitt uppdrag. Annars kan man väl säga att reflektionen småputtrade lite hela tiden. Uppe på en bergstopp. Vid poolen. På kvällen i soffan. Jag kan inte säga att jag gjort några livsförändrande insikter, men jag har fått fundera över vad jag vill och behöver framöver.

 

Bestiga berg

Uppleva

 Det här var ingen äventyrsresa utan en resa med rätt lågt tempo, men jag ville också uppleva miljöerna runt mig. Jag älskar att promenera och vandra, för mig är det ett sätt att uppleva en plats och ett sätt att få tid för reflektion. Så det blev både promenader runt omkring i städerna och mer äventyrliga vandringar uppe i bergen. Jag hann också turista lite, beblanda mig med "vanliga" människor. Men det är märkligt att det är i de miljöerna jag fungerar som sämst. Och det var också då jag kände mig som mest ensam. Att äta lunch ensam. Att titta på souvenirer ensam. Att gå på strandpromenaden bland turisterna ensam. Medan att vandra ensam i bergen bara känns befriande och lugnande. Intressanta insikter...

Vila

Jag hade tankar om vad jag ville uppnå med de här veckorna, men det var också viktigt att få tid till vila. Tid till att göra ingenting. Och jag tycker nog att jag lyckades hyfsat bra med det även om det inte är min starkaste gren. Jag har börjat varje morgon med att meditera. Jag har kört yoga i trädgården emellanåt. Jag har haft en tanke om vad jag vill göra varje dag, men jag har låtit humöret och vädret bestämma. Det har inte blivit så väldigt många timmar i solen vid poolen, men det har absolut blivit många stunder av avkoppling och total vila. 

 

Så, som slutsats måste jag säga att jag är väldigt nöjd med mitt beslut att ge mig iväg från familj och snöstormar. Det här får numera bli ny tradition i företaget. Efter varje avslutat uppdrag tar jag mig tid att reflektera, skapa och uppleva innan jag går vidare med nya utmaningar. Nu efter min retreat känner jag mig taggad och redo att komma tillbaka till vardagen och leverera nytta igen!

Write a comment

Comments: 0