· 

T-shirt testet

t-shirt

Skulle du och dina team-medlemmar med stolthet bära en t-shirt med teamets namn och logga? Har ni en stark teamidentitet? Prova T-shirt testet!

 

 

En viktig del i ett tryggt och produktivt team är att vi har en gemensam teamidentitet. Något som visar vilka vi är och vad som är viktigt för oss. Som gör att vi känner oss stolta att vara en del av teamet. 

 

Jurgen Appelo har ett kapitel i boken #Workout (som numera finns i en ny utgåva som istället heter Managing for Happiness) som handlar om kraften i en gemensam identitet och hur det hänger starkt ihop med känslan av samhörighet. Han skriver också att man inte kan påtvinga någon en identitet eller skapa en identitet åt ett team. Men att det finns sätt att hjälpa ett team att stärka sin identitet, genom att lyfta fram gemensamma symboler som namn och logotyper. 

 

I ett av mina team kände jag att vi skulle må bra av att jobba på vår identitet. Vi gjorde fler aktiviteter för att stärka teamet, men en sak som jag länge tänkt på var vårt teamnamn. Det var ett ganska ocoolt namn som inte riktigt väckte starka känslor. Det fanns dessutom två team med samma namn och vi var nr 2. Vem vill liksom vara nr 2? Vad gör det för ett teams självkänsla?

 

Appelo beskrev en övning som han kallar för T-shirt testet och som jag kände skulle funka utmärkt för vårt team. Testet är helt enkelt en fråga - skulle du med stolthet bära en t-shirt med teamets namn och då förvänta dig imponerande blickar och uppmuntrande hejarop när du går förbi? I mitt fall handlade det om just teamets identitet, men det går naturligtvis lika bra att applicera på organisationen som helhet. Tänk efter själv. Skulle du ha på dig en t-shirt med din arbetsgivares logga och gå rak i ryggen med stolthet?

 

I teamet hade vi bokat in en heldag för att reflektera och förbättra teamet och vårt samarbete. Vid starten av dagen gjorde vi då T-shirt testet. Jag ritade en t-shirt på whiteboarden och skrev vårt teamnamn på magen på tröjan. Och frågade sen: Vilka skulle med stolthet ha på er en t-shirt med vårt teamnamn? Några fniss men inga händer som viftade i luften. Efter det hade vi ett samtal kring teamidentitet och kom överens om att ett av målen med dagen skulle vara att också hitta ett nytt namn som en nystart.

 

Vi samlade löpande idéer under dagen medan vi gjorde andra övningar, men det blev ingen omedelbar succé. När vi avrundade hade vi några idéer men vi hade inte hittat namnet som skulle ge oss vår nya identitet. Men dagen fortsatte med en afterwork och över en öl kom samtalen igång på riktigt . Associationerna flödade med ideér kring något som skulle kunna symbolisera oss på ett bra sätt. Efter några vändor fram och tillbaka kom vi in på ett spår som funkade och efter en stund kläckte vi ett namn som alla verkade gilla. 

 

På morgonmötet dagen efter testkörde vi namnet igen och gjorde om t-shirt testet. Alla var med! Så efter mötet skickade vi ut ett mejl till alla, uppdaterade wiki-sidor och tavlor. Vårt nya namn och vår nya identitet var ett faktum! Namnet vi hittade kunde också kopplas till vårt övergripande syfte, teamets bidrag till organisationen. Så med ett namnbyte förstärkte vi inte bara identiteten utan vi får också en daglig påminnelse om varför vi finns.  

Write a comment

Comments: 0