· 

Check-in: En bok om dig

Jag gillar att samla på kreativa och nyttiga check-in övningar, speciellt övningar som hjälper deltagarna att dela berättelser om sig själva. Det här är en enkel check-in som jag uppfann i stunden när jag befann mig i ett konferensrum med ett enormt bibliotek. 

Även om man förberett en workshop i detalj så kan det dyka upp problem eller möjligheter som gör att man får improvisera. Så var det i det här fallet. Jag skulle ha en workshop med en grupp och vi hade lånat en lokal hos ett konsultbolag. I lokalen finns en enorm bokhylla med facklitteratur, alltifrån gammal kurslitteratur till mer moderna böcker kring programmering och förändringsledning. Jag kände direkt att den här bokhyllan behöver vi använda, så det blev en ny check-in övning. 

Bokhylla

 

Uppgiften: Hitta en bok i bokhyllan som säger något om dig, om dig som person eller din bakgrund. 

 

Alla letade en stund i bokhyllan och hittade varsin bok och sen började historieberättandet. En del hade valt böcker som de hade läst och som hade fått en speciell betydelse. Andra valde böcker mer utifrån titeln eller omslaget för att det väckte någon association och som berättade något om personens bakgrund, drivkraft eller personlighet.

 

Jag då? Jag valde en av mina kursböcker från tiden på Uppsala Universitet "The Art of Prolog". Historien jag berättade handlade om ett av mina första uppdrag som nybliven konsult där jag utvecklade i programmeringsspråket Prolog. Det uppdraget hjälpte mig att förstå att min styrka nog inte ligger i programmering utan i kommunikation och samarbete, så det gav tidigt en riktning på min karriär. 

Jag har återkommit till rummet flera gånger och provat samma övning, alltid med samma kreativa resultat. Nu kanske inte alla ni har tillgång till en sån här fantastisk bokhylla. Men tipset här handlar mest om att fånga tillfället, när en möjlighet visar sig så var inte rädd att ändra planen och testa nytt. Använd rummet, använd material, använd kompetensen som du upptäcker i gruppen och testa ett experiment. 

Write a comment

Comments: 0